Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Rigshospitalets orientering om skimmelsvamp

Rigshospitalet har udarbejdet en særlig information til patienter med cystisk fibrose om hospitalets undersøgelser og indsats overfor skimmelsvamp, som du finder her.

8. oktober 2024

Da børn, unge og voksne med cystisk fibrose er sårbare overfor skimmelsvampe, har Rigshospitalet udarbejdet en orientering til personer med cystisk fibrose.

Det er i forbindelse af hospitalets undersøgelser om fund af en specifik stamme skimmelsvamp af typen aspergillus flavus på Rigshospitalet og i patientprøver fra voksne med cystisk fibrose:


Ovenstående informationsmaterialer til patienter med cystisk fibrose supplerer Rigshospitalets generelle Orientering til patienter og pårørende om skimmelsvamp på Rigshospitalet 

 

Skimmelsvamp i patientprøver mistænkes forurening

I Rigshospitalets orientering til patienter og pårørende med cystisk fibrose, fremgår det, at den specifikke stamme af aspergillus flavus fra Rigshospitalet er fundet i syv patientprøver fra voksne med cystisk fibrose.

I alle syv tilfælde viste fundene sig at være engangsfund, som hverken har ledt til sygdom eller behandling, og som var forsvundet ved næste prøve. Dette har også været omtalt af Foreningen. 

Yderligere undersøgelser på hospitalet har vist, at stammen af aspergillus flavus ikke findes i bygning 86, hvor voksne med cystisk fibrose behandles. 

Hospitalet mistænker, at fundene af skimmelsvampen i de syv patientprøver med cystisk fibrose ikke stammer fra patienterne selv, men skyldes en forurening i det laboratorie, der undersøger prøverne. Laboratorieudstyret, der mistænkes at have forurenet prøverne med skimmelsvampen, er blevet udskiftet.

 

Tryg oplevelse er vigtig for Foreningen

Som Forening har vi løbende været i dialog med Rigshospitalet om kommunikation og undersøgelser af skimmelsvamp i forhold til personer med cystisk fibrose. 

Vi glæder os over, at hospitalets undersøgelser viser, at ingen med cystisk fibrose er blevet syge med den specifikke stamme af skimmelsvamp, og at fundene mistænkes forurenede patientprøver i efterfølgende kasseret laboratorieudstyr. 

Vi følger som Forening fortsat hospitalets indsats med at opspore og bekæmpe skimmelsvampen for at bidrage til, at patienter og pårørende med cystisk fibrose har en tryg og velinformeret oplevelse af deres besøg på hospitalet. 

 

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem
Barn med maske

Brug os

Brug Cystisk Fibrose Foreningen. Vi har nemlig en lang række tilbud til dig.

Ung kvinde undersøges

Behandling

Børn og voksne med cystisk fibrose bruger 1-3 timer om dagen på livsnødvendige behandlinger foruden indlæggelser og månedlige hospitalskontroller.