Den gule organand

I forbindelse med den årlige organdonationsdag sætter Cystisk Fibrose Foreningen fokus på vigtigheden af at tage dialogen om organdonation i samarbejde med Dansk Center for Organdonation og en række andre patientforeninger.

Det gør vi blandt andet ved hjælp af små gule ænder, som kommer til at pryde gadebilledet landet over og fungerer som budbringere af det vigtige budskab.

Det er vore mange fantastiske frivillige, der kreerer de små gule ænder – de kan være hæklede, strikkede, syede, formet i ler, filtede, klippeklistrede, malet på sten eller noget helt ottende – og sætter et lille skilt på, hvor der står et budskab om at tage stilling til organdonation.

I dagene omkring Organdonationsdagen sætter man den lille gule and et sted i offentligheden, hvor andre kan finde den og forhåbentlig blive inspirerede til at tage snakken om organdonation og tage stilling til emnet. Den heldige finder kan vælge at lade anden stå eller tage den med sig og evt. sætte den et nyt sted, så andre kan finde den og/eller tage et billede af anden og dele på sociale medier.

Vil du være med til at lave ænder for en god sag?

Vil du være med til at lave gule organ-ænder og sætte fokus på en meget vigtig sag? Skriv til info@cff.dk hvor mange ænder du regner med at lave. Så sender vi dig det antal skilte du skal bruge.

Hent strikkeopskrift på Den gule organ-and

Hent hækleopskrift på Den gule organ-and

Hent filtevejledning på Den gule organ-and

   En skøn flok filtede gule organ-ænder

Har du fundet en gul and?

Hvis du finder en and, så hjælp os med at sprede budskabet ved at dele billeder af anden på Facebook eller Instagram med hashtaggene #tagsnakken #organdonationsdag21.

Måske har du længe overvejet at registrere dig som organdonor. Så er dette en god an(d)ledning. Du kan registrere din holdning på sundhed.dk. Har du allerede taget stilling, så giv anden videre til en ven og vær med til at opfordre til en dialog om organdonation.

Vil du høre mere om projektet? Så kontakt sekretariatet på kontor@cff.dk eller tlf. 43 71 43 44.

Projektets oprindelse

Projektet har sin oprindelse i Storbritannien og blev skabt til minde om Clare Cruickshank, som led af cystisk fibrose og døde som bare 26-årig, mens hun var på ventelisten til nye lunger.

Selvom der aldrig blev fundet en donor til Clare, ville hun gerne selv give andre chancen for at leve videre, og derfor bad hun om, at alt hvad der kunne bruges fra hende, skulle doneres efter hendes død. Det var Clares bedste veninde, der tog initiativet til The Little Yellow Duck Project, som det blev kaldt.

Clare elskede små gule ænder og samlede på dem i alle mulige former og størrelser, og derfra kom idéen om at bruge små gule ænder som budbringere af et meget vigtigt budskab.

Projektet blev lanceret præcis et år efter Clares død d. 15. april 2014 og har siden fået folk over hele verden til at kreere små ænder til det gode formål. Meningen med projektet er, at det skal bringe et smil på folks læber, samtidig med at det sætter fokus på et meget vigtigt emne.

Du kan læse mere om The Little Yellow Duck Project her.