07
jan 21

Kitt har cystisk fibrose og fik første vaccinestik mod Covid-19 i dag

I eftermiddags lagde Kitt Lærke Kristiansen arm til sit første coronavaccine-stik. Hun har cystisk fibrose og risikerer at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis hun får Covid-19. For Kitt betyder vaccinationen, at hun nu begynder at kunne se enden på et langt og hårdt forløb med frygt for at dø og opslidende isolation i de første to måneder af krisen – og på en tid, hvor familien har ofret meget for at passe på hende. Nu opfordrer hun alle, der får muligheden, til at lade sig vaccinere.

”Det er lidt stort, og man får lidt hjertebanken. For man kender det jo ikke helt endnu. Så det var med blandede følelser, men overordnet er jeg meget, meget glad. Jeg har været bange for at dø, så denne her mulighed for at få vaccinen – den skal man bare tage imod!”

Sådan siger Kitt Lærke Kristiansen, der her i efter middag fik første del af vaccinen mod Covid-19. Det foregik på hendes arbejdsplads, som er et plejecenter. Borgerne skulle vaccineres, og som kroniker stod Kitt på venteliste til at få et stik, hvis der blev doser i overskud.

I går aftes fik så hun besked om, at der ville være en vaccine til hende i dag.

Lys forude efter et hårdt forløb

”Det betyder rigtig meget at blive vaccineret”, fortæller Kitt.

”Da coronakrisen begyndte var jeg jo ekstremt bange. Og jeg valgte faktisk at sige på mit arbejde, at jeg ikke kunne komme på arbejde, og jeg fik en lægeerklæring på det. Så arbejdede jeg hjemme. Det var også problematisk, da jeg skulle hjemmeskole min datter.”

Hun begyndte på arbejde igen efter to måneder, og hendes opgaver som teamansvarlig plejeforløbskoordinator blev tilpasset, så retningslinjerne for personer i øget risiko kunne overholdes. Men i uge 41 stødte endnu en udfordring til, da Kitts mand fik en dobbelt bypass.

”Pludselig var det ikke kun mig vi skulle passe på, men også min mand. Det har været et år, hvor der er blevet vendt fuldstændigt op og ned på det hele, og familien har ofret meget for at passe på mig. ”

Større tryghedsfølelse – men vi skal jo stadigvæk passe på hinanden

Selvom Kitt er glad for at have fået mulighed for at blive vaccineret, er hun meget opmærksom på, at det ikke er overstået endnu og hun kan godt frygte lidt, at folk for hurtigt går tilbage til at leve som de plejer.

”At få muligheden (for vaccination red.) er ret overvældende, men man skal jo stadigvæk passe på som alle andre. Men det giver en større tryghedsfølelse, at jeg har sikret mig ved at få den her vaccine.

Kitt mener også, at det at få vaccinen er en måde at passe på hinanden:

”Jeg synes det er min pligt overfor familie, arbejdsplads, mig selv og andre cf’ere at tage imod vaccinen”. Derfor vil jeg gerne være med til at opfordre til at få vaccinen, hvis man får muligheden”, siger hun.

Coronakrisen har sat større fokus på cystisk fibrose

Kitt stiller også op og fortæller sin historie af en anden grund:

”Jeg vil også gerne være en del af noget godt, som jeg synes coronakrisen har bragt med sig. Nemlig at der er kommet større opmærksomhed omkring cystisk fibrose, blandt andet ved det store fokus der har været på, at personer med sygdommen har måttet leve i isolation – og at mange stadigvæk gør det.”

Stolt af at have fået første stik

Kitt er i skrivende stund på vej hjem til familien efter sin vaccination. Selvom det er en helt almindelig hverdag, som hun siger, er den dog alligevel noget særligt.

”Nu skal jeg bare vente på det næste stik. Men vi kommer da nok lige til at ringe rundt til et par stykker og dele, at jeg nu har fået det første. Jeg er stolt af det”, siger hun.

Tak for støtten til familie og venner

”Jeg gerne takke min mand især og nære familie og venner, som har udvist særlig forståelse, opmærksomhed og påpasselighed i forhold til corona. De har været villige til at få foretaget ekstra test inden besøg og har også udskudt besøg af hensyn til mig”, fortæller Kitt.

”Man er som kronisk syg, hvor sygdommen ikke nødvendigvis er synlig, mere sårbar i forhold til at få andre mennesker til at forstå alvoren i at vi er i en særlig risikogruppe. Man tager måske flere forholdsregler end de fleste ville gøre på grund af smitterisiko, og det kan for nogle synes en anelse hysterisk. Men den kamp tør jeg godt at kæmpe og kan se mig selv i øjnene. Så jeg sætter pris på dem som passer på mig/os med cystisk fibrose og andre kroniske sygdomme. Når vi passer på hinanden, gør vi det muligt for andre at kunne passe på sig selv, sine kære og sit arbejde”, slutter Kitt.


Kitt er en del af Cystisk Fibrose Foreningens Kontaktnetværk

Du er velkommen til at kontakte hende, hvis du har brug for en snak med en der ved, hvad det vil sige at leve med cystisk fibrose. Du finder hendes kontaktoplysninger her.