Helle og Niels på hospitalssengen kort tid før han blev lagt i respirator, mens han ventede på nye lunger.
Niels Ove Gudmann Hansen bor i Odense sammen med sin kone Helle, som han har to børn sammen med, og han går på arbejde med sine gode kolleger på et reservedelslager i Odense. Han er rigtig glad for det liv, som han i dag kan leve takket være organdonation.
Svært at erkende, at en lungetransplantation var nødvendig
Som barn havde Niels det relativt godt på trods af sin sygdom, men med tiden begyndte lungefunktionen at falde mere og mere på grund af infektioner i lungerne. Da Niels var midt i 30’erne begyndte lægerne at tale om, at en lungetransplantation kunne komme på tale, og den besked havde Niels det meget svært med.
”Jeg kunne slet ikke forene mig med, at jeg skulle det igennem. For jeg synes jo jeg havde det godt nok. Jeg klarede mig jo. Man passede sin behandling der om morgenen og om aftenen, og ellers havde man jo en almindelig hverdag. Passede sit arbejde.” fortæller han.
I 2013, var Niels’ lungefunktion dog faldet til kun 11% og en normal hverdag var på ingen måder mulig. Hans overlevelse afhang af, at han kunne få nye lunger.
Niels blev lagt i respirator – ventetiden var rædselsfuld
”Han kom på venteliste i marts og røg på intensiv to uger efter og måtte lægges i respirator. Allerede der var han nummer et på den danske venteliste. Begge lunger blødte temmelig meget, så de valgte at sætte ham på det de kalder urgent call-listen, hvor man så er nummer et i Norden, i det nordiske samarbejde, der er om organtransplantation” fortæller Helle.
Før Niels blev lagt i respirator, sad han og Helle på kanten af hospitalssengen og lagde planer for fremtiden, hvis Niels ikke klarede den. Bagefter kunne de ikke gøre andet end bare vente.
”Det var rædselsfuldt. Vi havde jo teenagerbørn. Jeg boede ovre på patienthotellet. Så havde jeg familie til at være herhjemme ved vores børn i hverdagen, og så kørte de dem over til mig, så de boede sammen med mig i weekenderne. Vi havde hele tiden fået at vide, at man gennemsnitligt ventede syv døgn, når man kom på urgent call-listen. Og de syv døgn blev til 25, så jeg syntes det var forfærdeligt at være i.”
Nye lunger efter 25 dage i respirator – som at blive født påny
Helle sad hos Niels, da der kom et opkald til afdelingen, hvor han var indlagt. Der var nye lunger på vej til Niels. Efter en nervepirrende venten på, at lungerne skulle ankomme, skete det hele lige pludselig meget hurtigt.
”Lungerne landede på Riget klokken seks, klokken otte fik vi ”go” – og klokken ni lå han på operationsbordet. Niels havde en sygeplejerske-elev, som havde fået lov til at være med til operationen. Hun havde sagt, at hun ville komme ned til mig, når den første lunge var skiftet. De forventede det hele ville tage et sted mellem otte og tolv timer. Men hun kom ned allerede efter syv timer og holdt to fingre i vejret. De havde allerede skiftet begge lunger,” fortæller Helle.
Da Niels vågnede, kunne han trække vejret gennem de nye lunger med det samme.
”Det var fantastisk. Det var som at blive født på ny”, fortæller han.
Tilbage til livet – svært ikke at kunne udtrykke sin taknemmelighed til donoren
Niels havde ingen muskler tilbage i kroppen efter tiden i respirator og var som en nyfødt, men et fantastisk team af fysioterapeuter og ergoterapeuter, trænede og trænede med ham og snart havde han både muskler og luft i lungerne.
”En af de første lungefunktionsmålinger jeg lavede, efter transplantationen var på 107%. Der var gået et halvt år. Så røg jeg tilbage på arbejde. Det var ikke ret mange timer til at starte med, men så blev det bare mere og mere”, fortæller Niels glad.
Arbejdspladsen har haft stor betydning for Niels og har sammen med familien holdt ham oppe gennem processen. Selvom kommunen ikke længere ville dække hans løn under fraværet, valgte hans arbejdsgiver, Semler Retail, nemlig at beholde ham på lønningslisten.
Samtidigt med, at Niels var glad over at kunne vende tilbage til familie og arbejdsliv, havde han det svært med ikke at kunne udtrykke sin taknemmelighed til donoren og de pårørende.
”Det er jo en person som er afgået ved døden af en eller anden årsag, men har gjort, at jeg kan leve videre. Det har jeg tænkt meget over. Hvem det var og sådan noget. Jeg er jo dybt taknemmelig for det. At der er en der har taget stilling til, at man måtte bruge organer fra ham eller hende. Det kan man kun være taknemmelig for ”, siger Niels.