Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Forskningsprojekter viser markant forbedret lungefunktion efter opstart af Kaftrio-behandling

Christian Leo-Hansen og Esben Herborg Henriksen, som begge er læger på Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet, har undersøgt lungefunktionen blandt børn, unge og voksne med cystisk fibrose, og de er nu klar til at præsentere nogle meget positive resultater.

De to forskningsprojekter om lungefunktion inkluderer både resultater fra voksne, unge og børn med henholdsvis standard lungefunktionsundersøgelser (spirometri) og gas-udvaskningstest (MBW).

Begge projekter har vist store forbedringer i lungefunktionen hos projektdeltagerne efter opstart af Kaftrio-behandling. I gennemsnit var projektdeltagernes lungefunktion målt med spirometri steget med 13% efter et års behandling med Kaftrio.

Og den forværring af lungefunktionen over tid, som man normalt forbinder med cystisk fibrose, var umiddelbart vendt til en vedvarende forbedring.

Begge forskningsprojekter viste forbedret lungefunktion hos alle projektdeltagere uanset deres alder, type af cystisk fibrose-gen og sværhedsgrad af lungesygdom. Selv blandt de projektdeltagere, der ikke havde nedsat lungefunktion, inden de begyndte i Kaftrio-behandling, så lægerne en forbedring.

Projekterne viste også forbedringer af lungefunktionen blandt børn målt med MBW-metoden. Samlet set faldt andelen af børn med moderat eller svær påvirkning af deres lungefunktion fra 56% inden opstart på Kaftrio-behandling til 24% i året efter behandlingsopstart. Samtidig var der i samme periode en fordobling i antallet af børn med normal lungefunktion.

Lungefunktion

Mange cystisk fibrose patienter bliver ramt af dårlig lungefunktionen som følge af infektioner. Forskning inden for området kan være med til at oplyse omkring sygdommen, og det støtter Cystisk Fibrose Foreningen. 

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem