Infektioner
Læs artikler, nyheder om forskning i infektioner relateret til cystisk fibrose samt beskrivelser af de forskningsprojekter Cystisk Fibrose Foreningen har støttet inden for emnet.
Af Line N. Penstoft et al. Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. Præsenteret på den 39. Europæiske Cystisk Fibrose Konference i Basel, Schweiz.
Achromobacter er en gramnegativ bakterie, som tiltrækker sig stigende opmærksomhed i Cystisk Fibrose sammenhæng. Bakterien er i stand til at forårsage kronisk kolonisation af cystisk fibrose lungen forbundet med inflammation.
I Danmark en klon af Achromobacter ruhlandii beskrevet, ’den Danske Epidemiske Stamme’ (DES) rulandii. Denne klon kan overføres fra patient til patient, og har siden 1990’erne smittet i alt 19 CF-patienter i Aarhus og København. Klonen er endvidere karakteriseret ved at være hypermuterende. Alle danske patienter koloniseret med Achromobacter bliver nu adskilt fra hinanden, og der er ikke dokumenteret patientsmitte siden 2011.
Formålet med dette studie er at belyse mekanismerne bag antibiotikaresistensen observeret i DES stammen, og vi præsenterer tidsrammen for udvikling af β-lactam antibiotika resistens i DES-isolaterne på tidspunktet for patient-til-patient smitte.
DES-klonen, A. ruhlandii, udviser tab af følsomhed til β-lactam antibiotika over tid, hvilket ikke har påvirket stammens evne til at forårsage krydssmitte mellem patienter. Hel-genom sekventering har ikke identificeret optag af resistensgener, som kan forklare denne mere resistente fænotype. Den øgede β-lactam resistens kan muligvis forklares ved ændret genekspression. Transkriptomanalyser er ved at blive lavet for udvalgte isolater. Hvis der viser sig signifikante forskelle i resistensgener vil gen-knock-out forsøges.
Læs artikler, nyheder om forskning i infektioner relateret til cystisk fibrose samt beskrivelser af de forskningsprojekter Cystisk Fibrose Foreningen har støttet inden for emnet.
Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder: