Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Forskningsprojekter viser markante fald i andelen af lungeprøver med fund af bakterier og svampe

Det er Majbritt Jeppesen, læge på Cystisk Fibrose Center Aarhus Universitetshospital og Thomas Bryrup, læge på Cystisk Fibrose Center Rigshospitalet, der har undersøgt forekomsten af lungeinfektioner samt tilstedeværelsen af kroniske bakterier efter opstart af Kaftrio-behandling.

Majbritt Jeppesen, som er PhD-studerende og læge på Aarhus Universitetshospital, har forsket i ændringer i forekomsten af lungeinfektioner efter introduktion af Kaftrio-behandling. Projektet viste et markant fald i andelen af prøver fra lunger med fund af bakterier og svampe. Der var særligt en faldende forekomst af de fire hyppigste infektioner, som ses hos personer med cystisk fibrose; pseudomonas, stafylokokker, aspergillus og stenotrophomonas.

Et år før behandlingsstart med Kaftrio havde 34% af alle cystisk fibrose-patienter over 12 år en kronisk infektion med pseudomonas bakterier, 19% havde en ikke-kronisk infektion, og de resterende 47% havde ingen fund af pseudomonas i deres prøver.

Tre år senere - altså to år efter opstart på Kaftrio-behandling - var der kun 18%, som havde en kronisk infektion med pseudomonas, 11% havde en ikke-kronisk infektion, mens hele 71% ikke havde fund af pseudomonas i deres lungeprøver.

Disse resultater har medført overvejelser blandt cystisk fibrose-lægerne om, hvorvidt bakterierne er fuldstændig udryddet fra luftvejene , eller om de blot er blevet sværere for lægerne at finde i prøverne. Derfor har Thomas Bryrup, der er PhD-studerende og læge på Rigshospitalet, igangsat et projekt, som skal følge personer, der tidligere havde kronisk pseudomonas infektion, men efter opstart på Kaftrio-behandling ikke har haft fund af bakterien gennem et helt år.

Projektet indebærer bl.a. skylning af lungelapper og podning af bihuler. Projektet viser foreløbig meget lovende resultater, og hvis projektet kan bekræfte, at pseudomonas er fuldstændig udryddet hos personer med rene lungeprøver, vil det have stor betydning for deres fremtidige antibiotikabehandlinger.

Infektioner

Læs artikler, nyheder om forskning i infektioner relateret til cystisk fibrose samt beskrivelser af de forskningsprojekter Cystisk Fibrose Foreningen har støttet inden for emnet.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem