Kontakt vores socialrådgiver Vibeke Larsen
Få rådgivning inden for den sociallovgivning der gælder for personer med cystisk fibrose og forældre til børn med sygdommen. Tilbuddet er gratis for medlemmer. Telefontid tirsdage 17-19.
Behandling og kontrol af patienter med cystisk fibrose er samlet på de to Cystisk Fibrose Centre på hhv. Aarhus Universitetshospital, Skejby og Rigshospitalet, København. Her kommer patienterne til kontroller, hvor der holdes øje med deres helbred.
Patienter med cystisk fibrose kommer regelmæssigt til kontrol på deres Cystisk Fibrose Center cirka en gang om måneden. Det er bl.a. for at holde øje med patienternes helbred, herunder bakteriel status i lungerne og lungefunktionen.
Ved den månedlige kontrol bliver man vejet og målt for at tjekke den generelle trivsel, og man kommer ind til en samtale med lægen, som lytter på lungerne med stetoskop. Fra 2-års alderen laves der også en måling af lungefunktionen. Det forgår ved, at patienten puster ind i en maskine, der kan måle, hvor godt lungerne fungerer.
Derudover skal der afleveres en spytprøve fra luftvejene, som bliver undersøgt for, om der er bakterier, der skal behandles. Dette foregår ved, at man enten selv hoster en slimklat op, eller ved at der suges en klat op via en tynd slange, som føres gennem næsen ned i den øverste del af luftrøret. Suget er overstået på få sekunder. Det gør som regel ikke ondt, men det er ubehageligt.
Det er meget forskelligt, hvornår den enkelte selv kan hoste slimklatten op. Fysioterapeuten på Cystisk Fibrose Centret kan hjælpe med dette og øve teknikker. Hvis der er bakterier i spytprøven, igangsættes en antibiotikabehandling. Det undersøges i den forbindelse, hvilke antibiotika bakterien er følsom over for, dvs. hvilke antibiotika der kan slå bakterien ihjel.
Efter aftale og behov er der også mulighed for at tale med centrets fysioterapeut og diætist. Fysioterapeuten kan give råd og vejledning om:
Diætisten kan være behjælpelig med gode råd til kosten, når man har cystisk fibrose, samt vejlede i korrekt dosering af enzymkapsler til måltiderne.
Udover de undersøgelser, der laves ved de månedlige kontroller på Cystisk Fibrose Centrene, laves der nogle ekstra undersøgelser ved den årlige kontrol. Her foretages der:
Cystisk Fibrose Centrene har også tilknyttet en psykolog og en socialrådgiver, som har erfaring med at arbejde med patienter med kronisk sygdom. Socialrådgiveren kan vejlede ang. medicintilskud, dækning af merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, og hvad der ellers er af sociale støttemuligheder. Psykologen kan yde hjælp og støtte til patienter med cystisk fibrose eller forældre til et barn med cystisk fibrose. Socialrådgiveren og psykologen kan træffes efter aftale og behov.
Cystisk Fibrose Foreningen tilbyder også gratis socialrådgivning og psykologhjælp til medlemmer af foreningen. Læs mere under Socialrådgivning og Psykologhjælp.
Rigshospitalet igangsatte i 2018 et pilotprojekt, hvor de udleverer telemedicinsk udstyr til patienter til hjemmetest, som bliver fulgt op af en videokonsultation med lægen. Målet er, at det telemedicinske udstyr skal mindste antal af indlæggelser og kontroller.
Ved at give patienten udstyr til hjemmetest af lungefunktion, ilt og blodtryk med hjem kan patienten opnå mere tryghed om egen helbredstilstand i hverdagen og nøjes med at komme ind til kontrol hver tredje måned i stedet for hver måned, hvilket på sigt kan forebygge indlæggelser.
Overlæge Tacjana Pressler fra Enhed for Cystisk Fibrose på Rigshospitalet har været med til at søsætte pilotprojektet i samarbejde med kolleger fra Cystisk Fibrose Centeret på Rigshospitalet og Region Hovedstaden. Tacjana Pressler udtaler, at de i enheden har mange cystisk fibrose-patienter, der bor langt væk, fx på Færøerne, og for dem især er der betydelig transporttid og penge at spare ved telemedicin. Men alle cystisk fibrose-patienter tilknyttet Rigshospitalet, som vurderes egnede og takker ja til tilbuddet, vil i princippet opleve øget værdi ved telemedicin.
Der er indtil videre indkøbt udstyr til 40 patienter, men det tal kan ifølge Tacjana Pressler vokse, idet udstyret letter hverdagen med færre besøg på hospitalet og nedsætter risikoen for, at patienten pådrager sig yderligere bakterier.
Patienterne får udleveret telemedicinsk udstyr i form af:
Cystisk Fibrose Centeret på Rigshospitalet fremhæver følgende fordele for patienten:
Børneafdelingen, Cystisk Fibrose Centret, Aarhus Universitetshospital, Skejby - Læs mere her
Voksenafdelingen, Cystisk Fibrose Centret, Aarhus Universitetshospital, Skejby
Børneafdelingen, Cystisk Fibrose Centret, Rigshospitalet, København
Læs mere her
Voksenafdelingen, Cystisk Fibrose Centret, Rigshospitalet, København
I 2013 blev der udgivet en rapport om cystisk fibrose i Danmark udarbejdet af de to Cystisk Fibrose Centre i Danmark. Rapporten indeholder data fra Cystisk Fibrose Registret Danmark og viser forskellige aspekter ved sygdommen og dens behandling i Danmark.
Få rådgivning inden for den sociallovgivning der gælder for personer med cystisk fibrose og forældre til børn med sygdommen. Tilbuddet er gratis for medlemmer. Telefontid tirsdage 17-19.
Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder: