Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Undervægt relateret til øget mængde adiponectin

Bibi Uhre Nielsen er læge og PhD-studerende ved Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet. Med støtte fra Cystisk Fibrose Foreningen præsenterede hun på den europæiske cystisk fibrose kongres 2022 sine undersøgelser af om sukkersyge og kropssammensætningen hos personer med cystisk fibrose er relateret til niveauet af hormonet adiponectin, som ændrer på energiomsætningen.

Cystisk fibrose er relateret til sukkersyge og dårlig ernæringstilstand, hvilket kan resultere i, at for lidt energi når ud i kroppens celler. Adiponectin er et fedtcellehormon, som opreguleres, når kroppen har underskud af energi. Hormonet bedrer insulinfølsomheden og regulerer dermed energiomsætningen.

Målet med forskningsprojektet var derfor at undersøge om sukkersyge og kropssammensætningen hos personer med cystisk fibrose, var relateret til adiponectin-niveauet.

Målinger af adiponectin og kropssammensætning hos 115 personer med cystisk fibrose
I en tværsnitsundersøgelse af voksne med cystisk fibrose, fra Cystisk Fibrose Centret på Rigshospitalet, blev der målt adiponectin under faste samt insulin- og sukkerniveauer under en sukkerbelastningstest.

Derudover blev der foretaget en kropssammensætningsskanning (DEXA), for at bestemme fedt-, muskel- og knoglemassen hos den enkelte. I analyserne blev der taget højde for alder, køn, bugspytkirtelfunktion, infektionstal og mængde af fedtvæv.

I alt deltog 115 personer med cystisk fibrose, hvoraf 104 fik lavet en sukkerbelastningstest.

Undervægt synes at øge mængden af adiponectin
Sukkersygeforstadier og sukkersyge var ikke forbundet med forhøjet adiponectin, men de personer der havde et højt adiponectin-niveau havde høj insulinfølsomhed. Undervægt var relateret til højere niveauer af adiponectin, herunder var både lav fedt-, muskel- og knoglemasse alle forbundet med høje adiponectin-niveauer.

Konklusionen blev, at undervægt, men ikke sukkersyge, synes at øge mængden af adiponectin, hvilket måske kan resultere i bedre insulinfølsomhed hos personer med cystisk fibrose.

Mave-tarm

Personer som lever med sygdommen oplever ofte problemer med mave-tarm. Her kan du læse artikler relateret til mave-tarm forskning inden for cystisk fibrose. 

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem