Syv gode råd til at tale med dit barn om COVID-19

Cystisk Fibrose Foreningen psykolog Charlotte Jensen giver dig her syv gode råd til at tale med dit barn om coronavirus og COVID-19 og de bekymringer det kan afstedkomme.
  1. ”DEN GODE SMITTE” ER DIN EGEN RO: Din egen ro, dit stemmeleje, din mimik og dit kropssprog smitter af på dit barn (det samme gør din panik, angst og bekymring).
  2. UNDGÅ AT NEGLIGERE DIT BARNS BEKYMRING: ”det skal du ikke bekymre dig om”. Herved kan barnet føle sig forkert med sine tanker, komme til at gå alene med sine bekymringer og kan i værste fald udvikle angst.
  3. SPØRG IND OG HAV STORE ØRER: Lyt og vær nysgerrig på, hvad der fylder for dit barn og tag udgangspunkt i de tanker og spørgsmål, som barnet selv stiller (dét, du som forælder synes, kan være vigtigt at tale om, er ikke nødvendigvis dét som dit barn synes er vigtigt).
  4. GIV ALDERSSVARENDE INFORMATIONER: Tal med dit barn om fakta og giv korte klare svar. For mindre børn kan det hjælpe med enkle tegninger. Jo ældre barnet bliver, jo længere forklaringer. Uanset alder har barnet brug for selv at have ord til at forstå og forklare, hvad det er, der sker.
  5. AFDRAMATISER: Børn hører i medierne, eller opsnapper fra forældrenes samtale, at coronavirus kan være farligt, og at man kan dø af det, så det nytter ikke at fortie sandheden, men få i stedet afdramatiseret og nuanceret: ”Ja – det er rigtig at Coronavirus kan være farligt for nogle ganske få mennesker, især for de rigtig gamle syge mennesker”. ”For langt de fleste er det helt almindelige influenzasymptomer”.
    ”I Danmark er man virkelig dygtig til at klare sygdom – vi har nogle dygtige læger og har nogle af de bedste hospitaler i verden. ”Heldigvis kan både du og jeg gøre RIGTIG meget for at passe på os selv og hinanden.
  6. AKTIVER DIT BARNS MESTRING: Få dit barn til aktivt at forholde sig til og brainstorme på alle de ting, der hjælper og som barnet også selv gør: ”Hvad tænker du, at du og mor/far gør for vi passer på os selv?” Fx vaske mere hænder, bruge sprit, ikke længere være i børnehave/skole/arbejde, nyser og hoster i ærmet, undgår fysisk kontakt med dem uden for hjemmet etc. Det øger barnets fornemmelse af at det aktivt gør noget og giver det en form for kontrol, hvilket mindsker oplevelsen af angst.
  7. HAR DIT BARN FLERE SPØRGSMÅL: Afslut altid med at spørge, om dit barn har fåe t svar (evt. føler sig mere rolig), eller om det har flere spørgsmål eller ting, der er vigtige at tale om.