Sådan opretter du et testamente

Det kan virke uoverskueligt, men det er langt nemmere at oprette et testamente, end mange går og tror. Her kan du læse om de forskellige trin i processen.

1. Få overblik over din formue

Udarbejd en liste over dine værdier (bolig, bil, indbo, smykker, værdipapirer, forsikringer, indestående i banken, kontanter etc.) Udarbejd en tilsvarende oversigt over din gæld (boliglån, andre lån, kassekredit og andre udeståender). Når du trækker din gæld fra dine værdier, kan du beregne din samlede formue. Hent en gratis tjekliste her.

2. Hvem skal arve, og hvad skal de arve?

Skriv en liste med de personer og/eller organisationer, som du ønsker at betænke i dit testamente. Overvej også, hvad de skal arve – det kan være bestemte genstande, et bestemt beløb, bestemte andele af din formue eller den resterende formue, når tvangsarv og eventuel anden arv er betalt. Er du gift eller har børn, udgør tvangsarven ¼ af din arv. De restende ¾ af din formue kan du frit disponere over i dit testamente. Har du ingen tvangsarvinger, kan du disponere frit over hele formuen.

3. Find en advokat og få hjælp til testamentet

I princippet kan du skrive dit testamente selv, men vi anbefaler, at du søger advokatbistand. Dermed sikrer du dig, at dit testamente er juridisk gyldigt og afspejler dine ønsker. Husk, at du når du forbereder dig inden mødet med advokaten (pkt. 1 og 2), skal advokaten bruge mindre tid på at oprette dit testamente og udgiften til advokatsalæret bliver derved mindre. Vi hjælper gerne med at finde en advokat i dit nærområde. Vælger du at betænke Cystisk Fibrose Foreningen i dit testamente, hjælper vi også gerne med at betale advokatsalæret. Læs mere her eller kontakt os og hør nærmere om betingelserne for at få tilskud. 

4. Få testamentet registreret hos notaren

Det er en god idé at få testamentet underskrevet og registreret hos notaren. Det er din garanti for, at testamentet ikke går tabt og dine ønsker bliver opfyldt. Du kan finde kontaktinformation på skifteretten i dit lokalområde på domstol.dk

Har du spørgsmål om arv og testamente?

Her på siden kan du finde information til dig, der overvejer at testamentere til Cystisk Fibrose Foreningen. Har du spørgsmål i forbindelse med dine overvejelser, er du også altid velkommen til at kontakte os på arv@cff.dk eller 43 71 43 44.

Få hjælp til oprettelsen, når du betænker Cystisk Fibrose Foreningen

Har du besluttet dig for at betænke Cystisk Fibrose Foreningen i dit testamente, hjælper vi gerne med advokatomkostningerne. Vi giver op til 5000 kr. i tilskud og hjælper også gerne med at finde en advokat i dit
nærområde.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er CTA_laes-mere-her_lille-1.png

Få gratis advokatrådgivning

Cystisk Fibrose Foreningen er en del af Det Gode Testamente, der blandt andet tilbyder gratis, uafhængig rådgivning til dig, der overvejer at betænke et velgørende formål. Rådgivningen varetages af advokater, der er specialister i familie-og arveret.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er CTA_laes-mere-her_lille-1.png

En bedre fremtid for børn og voksne med cystisk fibrose

Vores arbejde har stor betydning for mange med cystisk fibrose og deres nære pårørende. Med en gave i dit testamente kan du være med til at skabe en bedre fremtid for børn og voksne med cystisk fibrose.

Giv dine øvrige arvinger mere – lad os betale arveafgiften

I nogle tilfælde kan det ligefrem være en fordel for dine arvinger at dele med et velgørende formål. Se hvordan du kan gøre kagen større med 30% løsningen.

Sådan kan du skrive Cystisk Fibrose Foreningen ind i dit testamente

Et bestemt beløb, en procentdel af arven eller hele arven. Der er forskellige måder, du kan skrive Cystisk Fibrose Foreningen ind i dit testamente.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er CTA_laes-mere-her_lille-3.png

Spørgsmål og svar om arv og testamente

Har jeg brug for et testamente? Hvad koster det at skrive testamente? Hvor meget går til afgifter? Vi har samlet spørgsmål og svar om arv og testamente.