Sådan kan du regulere din coronaangst

Er du bekymret og forvirret og oplever du måske angst i forbindelse med coronakrisen? Læs med her, hvor psykolog Charlotte Jensen giver dig værktøjer til at regulere din coronaangst.
  1. Doser mængden af medietid og nyheder: Vi er i et samfund, hvor vi både gennem bevidste valg men også uforvarende bliver bombarderet massivt med nyheder om corona-udviklingen. Vær selektiv i hvor meget og hvad du vælger at se – især hvis du kan mærke, at du bliver kropsligt og/eller følelsesmæssig påvirket.
  2. Skab rytme og struktur i hverdagen: Mennesker elsker vaner og rutiner, det giver ro. Lige nu med corona-virusen er al genkendelighed og vane forsvundet. Hverdagen er blevet en anden! Skab din egen struktur og rytme i den nye hverdag, hvor søvn og måltider stadig ligger på faste tidspunkter, og hvor du sørger for at have nogle små opgaver og mål hver dag.
  3. Undgå emotionel isolation: Det er begrænset, hvor meget fysisk kontakt man må have til andre mennesker, men gå en tur med en veninde, hvor I holder en god afstand. Netop når den fysiske kontakt til andre bliver begrænset, er det yderst vigtigt at man stadig har emotionel kontakt. At man mødes på de sociale medier, på skype og på telefonen og taler om, hvordan man har det – både mht. corona og alt det andet, der rent faktisk også sker i ens liv.
  4. Vær aktiv: Når man oplever angst, kan man meget let føle sig afmægtig og handlingslammet. Hvis man får at en følelse af at handle og være aktiv, når der er fare på færde, vil man automatisk opleve mindre angst.
  5. Tank op og gør noget godt for dig selv: Det er bedre at styrke sig end bekymre sig! At man bruger tiden på noget, der bygger dig op og giver dig næring. Det kan være alt fra kost, hvile, søvn og motion til forskellige aktiviteter.
  6. Gør ting, der beroliger dig: Når man bekymrer sig og oplever angst, spænder man op i kroppen, der kommer i et øget alarmberedskab. Det er derfor vigtigt, at gøre ting, der føles rare og beroligende. Det kan være at sætte sig ud på terassen og nyde solens stråler, lave glædesfyldte ting med dine nærmeste, lægge puslespil, lytte til musik, se komedier på netflix, tegne og male eller lave håndarbejde. Praktiske ting som madlavning, have-arbejde eller gør-det-selv-agtige ting kan også berolige. Sidst men ikke mindst er det at synge afspændende for kroppen og genetablerer den ofte mistede kontakt som man kan opleve, når angst og bekymring overtager.
  7. Lav pauser i bekymringsstrømmen: Når tankerne bliver for intense, kan du fx forestille dig, at:
    1) du kommer kørende hen til en jernbaneoverskæring, hvor lyset blinker og klokken ringer og bommene går ned. Mens du holder der, ser du togvognene passere forbi med alle dine bekymringstanker, og når tankerne er kørt forbi, går bommene atter op og du kan køre videre.
    2) du har en kommode med en masse skuffer. Du kan vælge at åbne en af skufferne og lægge bekymringerne ned i den – velvidende at tankerne stadig er der, men at det er dig, der åbner og lukker for skuffen.
    3) tankerne ”kun” er forestillinger – det er tankebobler, som du kan lade slippe løs og lade svæve op i himlen
  8. Brug kroppen som en kilde til ro:
    1) Lav vejrtrækningsøvelse, hvor du, mens du trækker vejret ind, forstiller dig, at du suger lys, varme og ro ind i kroppen; og ved udånding puster du bekymringerne ud.
    2) Du kan lave groundingøvelser, hvor fx forestiller dig, at du er et kæmpe kastanjetræ med rødderne solidt plantet i jorden.
    3) Brug mindfullnes eller meditations-apps
    4) Lav fysiske øvelser: Brug de store muskler som lår og armmuskeler, og lav bevægelser der koordinerer kroppen – det hjælper kroppen at bruge energi, samt bruge forskellige muskelgrupper. Det hjælper kroppen med at spænde af, og med at hænge bedre sammen igen. Når man bruger musklerne, sendes der andre signaler til hjernen og man kan føle sig mere stærk eller mere handlekraftig. Det kan også være hjælpsomt at danse til musik med en livlig rytme.