Forskningsprojekt om tarmkræft, screening og cystisk fibrose
Forskningsprojektet er støttet af Cystisk Fibrose Foreningen og viser høj forekomst af forstadier til kræft hos personer med cystisk fibrose, der anbefales screening.
Cystisk Fibrose Foreningen støtter hvert år forskning i cystisk fibrose.
I 2023 var det bl.a. med støtte til forskningsprojektet ”Tyktarmskræft og forstadier hertil blandt personer med cystisk fibrose”, af Banoo Bakir Exsteen, læge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, hvor Cystisk Fibrose Centerets voksenafdeling i København hører hjemme.
Tarmkræft og cystisk fibrose
I takt med at mennesker med cystisk fibrose bliver ældre, ses flere problemer med aldersbetingede sygdomme, bl.a. en øget risiko for tyktarmskræft. Derfor anbefales screening for tarmkræft til personer med cystisk fibrose over 40 år samt alle organtransplanterede over 30 år.
Forskningsprojektets resultater
Formålet med Banoo Bakir Exteens projekt var at undersøge udviklingen af tyktarmskræft hos mennesker med cystisk fibrose. Hun ville samtidig også undersøge udrensningsprogrammet inden koloskopien, og se på hvordan man her sikrer den bedste kvalitet ved undersøgelse af personer med cystisk fibrose.Studiet inkluderede alle personer med cystisk fibrose, der var berettigede til koloskopi i en periode på 26 måneder.
Studiet viser, at:
- Blandt de personer, der deltog i screeningen, blev der fundet forstadier til kræft hos 24 %, hvilket er højere end baggrundsbefolkningen.
- Risikofaktorer for forstadier til tarmkræft var høj alder og mandligt køn.
- At screening for tarmkræft er muligt for personer med cystisk fibrose.
Desværre viste studiet også, at ikke alle personer med cystisk fibrose i målgruppen for screening for tarmkræft fik information om undersøgelsesmuligheden.
Studiet viste også, at selvom mange af de undersøgte modtog en helt almindelig udrensning inden koloskopien, var kvaliteten af udrensningen alligevel god trods cystisk fibrose. Dette var det særligt hos ikke-organtransplanterede personer, der modtog modulatorbehandling, samt hos dem, der ikke brugte medicin mod forstoppelse.
Banoo uddyber:
”For at sikre en tilstrækkelig god koloskopi, er der behov for mere individualiserede udrensningsregi for personer med cystisk fibrose. Det er derfor en god ide at snakke med klinikken omkring, hvad det rette regi er forud for proceduren, så man hverken får for lidt eller for meget, og det bliver en god oplevelse”
Godt med ny viden og fokus på tarmkræft
Som Forening er vi glade for at støtte op om forskning i cystisk fibrose og tarmkræft, så vi kan bidrage til endnu mere fokus på og viden om den mest optimale behandling for personer med cystisk fibrose - også som alderdom giver risiko for nye følgesygdomme.
Har du selv cystisk fibrose og er du bekymret for risikoen for tarmkræft eller vil du høre mere om screening for tarmkræft, så tal med personalet på dit Cystisk Fibrose Center.
Banoo Bakir Exsteen; læge, Afdeling for Infektionssygdomme - Rigshospitalet
Støt os
Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:
- Støt én gang
- Støt fast
- Bliv medlem