Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Er du forælder til en barn med cystisk fibrose?

1. januar 2024 træder Barnets Lov i kraft. Læs med her, når vores socialrådgiver Vibeke Larsen giver dig et overblik over hvilke ændringer, loven medfører for dig og din barn - og hvad der fortsætter uændret.

7. december 2023

Hvilke ændringer kommer der med Barnets Lov?

En af de vigtigste ændringer er, at børn med funktionsnedsættelser - herunder børn med kroniske lidelser - får samme rettigheder som andre børn til at blive inddraget og få indflydelse på forhold, der vedrører dem.

Kommunen har pligt til at oplyse, at barnet/den unge har ret til at have en bisidder med til møder og samtaler med sin socialrådgiver.

Derudover skal kommunen i forhold til alle henvendelser og ansøgninger lave en screening af oplysningerne og vurdere behovet for en eventuel yderligere afdækning eller undersøgelse.

I nogle sager vil kommunen kunne træffe afgørelse alene på baggrund af screeningen og de oplysninger, de allerede har fået via ansøgningen. I andre sager vil der være behov for at indhente yderligere oplysninger. Det kan f.eks. være i forhold til at vurdere en ansøgning om kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, hvor der kan være behov for konkrete beskrivelser af støttebehovet.

Det er altid en faglig vurdering, om en sag er tilstrækkelig oplyst, eller om der er brug for en yderligere afdækning eller en børnefaglig undersøgelse.

 

Betyder Barnets Lov ændringer i den hjælp, vi får?

De handicapkompenserende ydelser som f.eks. dækning af merudgifter og kompensation for tabt arbejdsfortjeneste er videreført i Barnets Lov uden ændringer.

Du vil derfor ikke opleve, at der som konsekvens af Barnets Lov sker ændringer i de bevillinger, du har til dækning af nødvendige merudgifter og kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. 

 

Hvorfor skal mit barn inddrages i sagsbehandlingen?

Som forældre kan man gøre sig tanker om, hvorfor ens barn skal inddrages i sagsbehandlingen, som vedrører handicapkompenserende ydelser til forældrene. Og man kan bekymre sig om, hvordan ens barn vil opleve at mødes med en socialrådgiver. Ligesom man kan gøre sig tanker om, hvordan de oplysninger, barnet giver, bliver brugt.

De nye regler, om at alle børn har ret til at blive inddraget og hørt, bygger på et børnesyn, hvor børn og unge anerkendes som selvstændige individer med egne holdninger, ønsker og perspektiver på deres liv og på forhold relateret til deres hverdag.

Barnets Lov slår fast, at barnet eller den unge løbende skal inddrages i sagsbehandlingen, så deres holdninger og synspunkter kan være med til at danne grundlag for de beslutninger eller afgørelser, der træffes om deres sag. Inddragelsen kan ske på forskellige måder; ved samtaler med barnet/den unge, at barnet/den unge deltager i møder eller i en del af møderne mellem kommunen og forældrene.

Når barnet eller den unge får mulighed for aktivt at medvirke i møderne, får socialrådgiveren viden om barnets/den unges hverdagsliv samt en viden om selve funktionsnedsættelsen.

Det kan f.eks. være relevant, at socialrådgiveren får et indblik i, hvordan barnet selv oplever sine livsvilkår med cystisk fibrose herunder begrænsninger og muligheder i skole og fritidsliv.

 

 

Online tema aften om Barnets Lov

Den 17. januar kl. 19.30-21.30


Fakta om Barnets Lov

  • Dækning af nødvendige merudgifter og kompensation for tabt arbejdsfortjeneste (Serviceloven §42) er videreført i Barnets Lov (hhv. §86 og §87).

  • Reglerne om hjælpemidler, afløsning og aflastning ydes fortsat efter Serviceloven.

  • Børn har ret til at blive inddraget og få indflydelse på forhold, der vedrører dem.

  • Børn har ret til at have en bisidder med ved møder og samtaler med kommunen.

Har du nogle spørgsmål?
Så kontakt Vibeke

Få rådgivning inden for den sociallovgivning der gælder for personer med cystisk fibrose og forældre til børn med sygdommen.
Tilbuddet er gratis for medlemmer, og der er telefontid tirsdage 17-19.

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR