Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ny national handleplan for organdonation

En række af Folketingets partier står bag den nye handlingsplan for organdonation, der skal give livet tilbage til flere, der venter på et nyt organ. Den nye handlingsplan indeholder bl.a. en ændring af samtykkemodellen for organdonation, som Cystisk Fibrose Foreningen igennem flere år har kæmpet for sammen med flere andre organisationer. 

26. juni 2024 

Da mennesker med cystisk fibrose kan få brug for et nyt organ for at overleve, har Cystisk Fibrose Foreningen igennem mange år arbejdet for at fremme organdonation i Danmark. Derfor glæder det os, at der kommer et bredt politisk fokus på at øge tilslutningen til organdonation, så flere kan få gavn af et nyt livreddende organ.    

Ny national handlesplan

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet lanceret en ny, national handleplan.

Et centralt element i den nye handleplan er ændring af samtykkemodellen til en blød model for aktivt fravalg frem for aktivt tilvalg samt at borgere vil få obligatoriske påmindelser om at tage stilling til organdonation fremover. Det skal bl.a. bakkes op af en oplysningskampagne samt indsats på hospitalet for øge donorpotentialet udenfor intensiv afdeling.  

I alt indeholder handeplanen følgende nye initiativer: 

  • Borgerne får obligatoriske påmindelser om at tage stilling til organdonation
  • Bedre anvendelse af donorpotentialet på sygehusene
  • Styrkelse af donorpotentialet for levende donorer
  • Implementering af donation efter cirkulatorisk død (DCD) – hjertedødskriteriet
  • Ændring af samtykkemodel for organdonation til en blød model af aktivt fravalg
  • Løbende status og opfølgning

Find den nye nationale handleplan for organdonation her

Som Forening glæder vi os over den nye handleplan indeholder flere initiativer, som Cystisk Fibrose Foreningen har arbejdet for i ønsket om, at færre alvorligt syge mennesker skal vente længe eller forgæves på et nyt livreddende organ. Det har bl.a. været i alliance med Alfa-1 Danmark, Diabetesforeningen, Foreningen 7Liv, Leverforeningen, Nyreforeningen og Organdonation - ja tak!, ligesom Foreningen er aktiv i patientnetværket i Dansk Center for Organdonation i Danmark og bakker op om Organdonationsdagen i uge 41.

Læs Regeringens forslag til om ændring af samtykkemodel for organdonation til en blød model af aktivt fravalg fra det fyldte 18. år

Tag fortsat stilling til organdonation

Som Forening vil vi fortsat engagere os i organdonation og budskabet om #tag stilling. For det er vigtigt, at danskerne fortsat tager snakken og tager stilling til organdonation uanset samtykkemodel og lader sin holdning være kendt i enten donorregisteret eller overfor sine pårørende. Så undgår man at ens pårørende skal forsøge at tage stilling til det spørgsmål i en ellers utrolig svær og sårbar tid.

Læs mere om foreningens holdning og arbejde for organdonation her

Barn med maske

Brug os

Brug Cystisk Fibrose Foreningen. Vi har nemlig en lang række tilbud til dig.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem
Ung kvinde undersøges

Behandling

Børn og voksne med cystisk fibrose bruger 1-3 timer om dagen på livsnødvendige behandlinger foruden indlæggelser og månedlige hospitalskontroller.