Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Cystisk fibrose-forsker støtter Cystisk Fibrose Foreningen med eget sweater-design

Mette Kolpen er biolog og arbejder til dagligt på Afdeling for Mikrobiologi på Rigshospitalet, hvor hendes professionelle passion er forskning i bakterieinfektioner for at forbedre behandlingen af cystisk fibrose-patienter. Noget andet hun også gør dagligt - og passioneret - er at strikke. For to år siden opstod idéen om at kombinere de to ting ved at designe en sweater og sælge strikkeopskriften for at indsamle penge til Cystisk Fibrose Foreningens arbejde.

16. november 2022


I 14 år har Mette Kolpen arbejdet med cystisk fibrose som forsker. Interessen i den alvorlige arvelige multiorgansygdom som forskningsområde begyndte, da hun skulle skrive sit speciale. Hun var særligt interesseret i immunforsvaret i forhold til bakterier og blev anbefalet at tale med professor Niels Højby, en af pionererne indenfor cystisk fibrose-forskning. Snart var hun specialestuderende på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, som det hed dengang, og interessen har varet ved lige siden.

”Der er så mange ubesvarede spørgsmål stadigvæk. Hvorfor bliver infektioner kroniske hos cystisk fibrose-patienter og hvorfor kan de ofte ikke komme af med deres infektioner, selvom de bliver behandlet så intensivt. Og hvordan kan vi forbedre behandlingen af infektioner? Det er spørgsmål jeg gerne vil være med til at besvare.” siger Mette.

Selvom Mettes arbejde mest foregår på laboratoriet og foran computeren, så føler hun alligevel at hun kender patienterne, fordi hun arbejder tæt sammen med infektionsmedicinerne og ser spytprøver fra de samme patienter, der kommer regelmæssigt til kontrol.

Kombinerede passion for cystisk fibrose-forskning og passion for at strikke

I sin fritid strikker Mette på livet løs og for to år siden opstod ideen om at bruge den passion til at støtte Cystisk Fibrose Foreningens arbejde for at skabe bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose.

”Det var naturligt for mig at støtte Cystisk Fibrose Foreningen, for det er en forening jeg kender godt via mit arbejde som forsker, hvor jeg flere gange har modtaget støtte til min forskning fra foreningen. Og så er det en vigtig forening for patienterne, som jeg gerne vil støtte.” siger Mette.

Opskriften på livets kode – i en strikkeopskrift

”Der er jo mange der laver deres eget design og sælger opskriften, og jeg tænkte, at hvis andre strikke-entusiaster kan, så kan jeg nok også. Men jeg har aldrig prøvet at designe sådan noget før. Designet skulle jo også være noget der var relevant i forhold til cystisk fibrose. Der var mange ideer på bordet, og jeg sparrede også med en tidligere kollega om hvad det kunne være. Til sidst besluttede jeg, at mønstret skulle være en DNA-streng for at symbolisere, at cystisk fibrose er en arvelig sygdom. ” fortæller Mette.

Hun har kaldt sweateren for ”Livets Kode Sweater”, et navn som blev foreslået af en af hendes følgere på Instagram, da hun bad om navneforslag til sin strikkeopskrift i et opslag.

”Navnet ”Livets Kode Sweater” passer så godt, fordi DNA jo er livets kode, en opskrift på liv, som kan være forholdsvist korrekt udtrykt, og så kan den være udtrykt med en fejl, som når en person har cystisk fibrose.” siger Mette

Da idé og navn var på plads, gik det hårde arbejde med at designe sweateren i gang. Det tog seks forsøg før Mette var helt tilfreds.

”Jeg strikkede og pillede op, strikkede og pillede op, og i sjette forsøg var jeg tilfreds. Så skulle jeg skrive det hele sammen til en opskrift. Det er NÆSTEN lige så svært, som at skrive en videnskabelig artikel”, griner Mette og fortsætter:

”Jeg har lavet opskriften i størrelser fra XS til XL, så der er jo en masse der skal regnes ud og en masse masker der skal holdes styr på og hvad ved jeg. Jeg fik så en anden strikker til hjælp og hun var rigtig god til at regne det hele efter, så det var virkelig dejligt.” slutter Mette.


Opskrift til dame- og herremodel er til salg

Mette har udviklet både en dameudgave og en herreudgave af Livets Kode Sweater. Damemodellen har været til salg siden september og herremodellen er lige kommet til salg. Opskrifterne koster 62,50 stykket og du kan købe dem – og dermed støtte Cystisk Fibrose Foreningen – lige her.

Med den type garn af 100 procent uld, som Mette har brugt til sweaterne på billederne, vil sweateren koste i omegnen af 600 kroner i garn.

Planen er at opskriften i fremtiden også vil blive solgt i udvalgte garnbutikker i Danmark.

Vi støtter forskning

Forskning er nøglen til ny og bedre behandling for børn og voksne med cystisk fibrose. Derfor støtter Cystisk Fibrose Foreningen hvert år dansk forskning i sygdommen.

Positive oplevelser

Cystisk Fibrose Foreningens projekt ’Positive oplevelser’ handler om at skabe positive oplevelser for børn og voksne med cystisk fibrose i en til tider hård hverdag. Der uddeles gaver til børn og voksne, som kommer på de to Cystisk Fibrose Centre og der uddeles sports- og ‘Gode dage’ legater en til to gange om året.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR