Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Aktivt fravalg til Organdonation

Folketinget har i dag stemt for et beslutningsforslag om at indføre aktivt fravalg til Organdonation i Danmark, hvilket er et mangeårigt ønske for Cystisk Fibrose Foreningen. 

23. maj 2024

 

Da mennesker med cystisk fibrose kan få brug for et nyt organ for at overleve, har Cystisk Fibrose Foreningen igennem mange år arbejdet for at fremme organdonation i Danmark med bl.a. ønsket om aktivt fravalg til organdonation.   

Fra aktivt tilvalg til aktivt fravalg

Sammen med Alfa-1, Diabetesforeningen, Foreningen 7 Liv, Nyreforeningen, Leverforeningen og Organdonation – Ja tak! har Cystisk Fibrose Foreningen arbejdet for en ny model til organdonation i Danmark med aktivt fravalg til organdonation i stedet for aktivt tilvalg til organdonation, som ellers har været udgangspunktet.

Undersøgelser viser nemlig, at 84 % af danskerne er positive overfor organdonation. Alligevel har under 1/3 af danskerne registreret deres holdning i Donorregisteret. Imens står mennesker på venteliste til et nyt, livredderne organ. 

Derfor gav det også stor glæde, da SMV-Regeringen i februar 2024 stillede beslutningsforlag om en såkaldt "blød model" for aktivt fravalg til organdonation i Danmark, som Folketinget i dag har stemt for. 

Med en blød model for aktivt fravalg, vil man som borger automatisk blive tilmeldt Donorregistret, når man fylder 18 år. Man skal som borger dog fortsat bekræfte, at man ønsker at være donor, ligesom man også kan vælge nej eller ”ved ikke”. Har man ikke registreret sin holdning i organdonation, vil det fortsat være som i dag, hvor de pårørende bliver spurgt til eventuel organdonation. 

Læs Regeringens forslag til om ændring af samtykkemodel for organdonation til en blød model af aktivt fravalg fra det fyldte 18. år

Tag fortsat stilling til organdonation

Med Folketingets vedtagen af SMV-regeringens beslutningsforslag om ændring af samtykkemodellen for organdonation, pålægger Folketinget regeringen at udarbejde et decideret lovforslag om aktivt fravalg. Det vil også være en del af forhandlingerne om en ny national plan for organdonation, som Folketingets partier skal diskutere. Som Forening glæder vi os til at følge forhandlingerne, og håber at den vil betyde, at færre alvorligt syge mennesker skal vente længe eller forgæves på et nyt livreddende organ.

Samtidig anbefaler vi, at man fortsat tager snakken og tager stilling til organdonation uanset samtykkemodel og lader sin holdning være kendt i enten donorregisteret eller overfor sine pårørende. Så undgår man at ens pårørende skal forsøge at tage stilling til det spørgsmål i en ellers utrolig svær og sårbar tid.

Læs mere om foreningens holdning og arbejde for organdonation her

Barn med maske

Brug os

Brug Cystisk Fibrose Foreningen. Vi har nemlig en lang række tilbud til dig.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem
Ung kvinde undersøges

Behandling

Børn og voksne med cystisk fibrose bruger 1-3 timer om dagen på livsnødvendige behandlinger foruden indlæggelser og månedlige hospitalskontroller.