Kost

En god og energirig kost er ekstra vigtig for børn og voksne med cystisk fibrose.

På grund af den svækkede eller manglende bugspytkirtelfunktion er optagelsen af næringsstoffer fra maden nemlig ikke 100 % – heller ikke selvom man tager fordøjelsesenzymer til alle måltider. Derudover skal personer med cystisk fibrose bruge flere kalorier end raske til at bekæmpe infektioner i luftvejene.

En kost, der sikrer god ernæring, er afgørende for normal vækst og udvikling. For at sikre en kost med tilstrækkelige kalorier, bør man undgå “light”-produkter og fedtfattige madvarer, men i stedet vælge energi- og kalorierige madvarer.

Det anbefales at fordele dagens måltider på 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. På den måde opnår man den største kalorieindtagelse på den mest hensigtsmæssige måde. Det er en god idé at spise kiks, kage, chokolade, nødder eller andre snacks, som har et højt kalorieindhold, men det bør ikke erstatte et hovedmåltid.

Hvis man alligevel har svært ved at tage på eller holde en normal vægt, kan man forøge kalorieindtagelsen med specielle kosttilskud. Diætisten på Cystisk Fibrose Centret kan vejlede om dette og svare på andre spørgsmål vedrørende kosten.