13
mar 18
Historier om cystik fibrose

Svanna deltager i YOU RUN

Svanna bor på Amager sammen med sin kæreste og deres snart 4-årige datter. Søndag d. 29. april skal hun deltage i velgørenhedsløbet YOU RUN COPENHAGEN, hvor hun samler ind til Cystisk Fibrose Foreningen, og hun håber, at hun med sin deltagelse kan være med til at skabe mere opmærksomhed omkring sygdommen.

Svanna Jacobsen er 26 år og lever med sygdommen cystisk fibrose samt følgesygdommen diabetes. Cystisk fibrose er en alvorlig og behandlingskrævende sygdom, der påvirker flere af kroppens organer.

– Cystisk fibrose er en tidskrævende sygdom at passe. Men det ved de fleste ikke. Man kan heller ikke se, at vi er syge. Det kan være svært at leve med en sygdom, som så få kender, og som ikke kan ses udenpå, fortæller Svanna og forstætter:

– Jeg oplever derfor tit, at jeg bliver nødt til at forklare om min sygdom. Det er ikke, fordi folk skal synes, det er synd for mig, eller fordi sygdommen definerer mig, men det er blot for at få dem til at forstå min hverdag, eller hvis der pludselig opstår et længere sygdomsforløb.

På nuværende tidspunkt døjer Svanna heldigvis ikke med så slemme bakterier i lungerne, og det er hun taknemmelig for. Hun kender mange andre med cystisk fibrose, som må kæmpe for at trække vejret, som ikke kan klare at gå på trapper, og hvor hoste og slim er en stor del af hverdagen. Det er også hårdt at se andre med cystisk fibrose, der dør i en alt for tidlig alder pga. sygdommen. I dag er det kun halvdelen af alle med cystisk fibrose, som bliver mere end 42 år.

Derfor betyder det rigtig meget for Svanna at deltage i YOU RUN og derved være med til at støtte arbejdet for børn og voksne med cystisk fibrose. Udover at sætte fokus på sagen har løbet også den fordel, at det er rigtig godt for Svanna at være fysisk aktiv. Motion er nemlig en vigtig del af behandlingen af cystisk fibrose, fordi det kan bidrage til at stabilisere lungefunktionen, ligesom det kan hjælpe med at få løsnet sejt slim i luftvejene.

Du kan støtte Svannas indsamling her.

Vil du også løbe YOU RUN og støtte arbejdet til gavn for børn og voksne med cystisk fibrose? Så tilmeld dig på yourun.dk.