10
maj 14
Historier om cystik fibrose

Randi Dahl-Olsen er en hyppig 'gæst' på Cystisk Fibrose Centret

Randi er 25 år, bor på Amager og er i lære som tandklinik assistent på en tandklinik på Strøget i København. Hun skal snart til grundforløbets afslutningsprøve og har derefter 2½ års læretid foran sig.

Randi har også cystisk fibrose og er derfor en hyppig gæst på cystisk fibrose centret på Rigshospitalet.

Det meste af tiden lever Randi et helt almindeligt liv med kærsten gennem 8 år, og drømmer om et godt liv med godt job og familie med de fleste andre unge. Det har været sådan det meste af Randis liv, hun har altid været aktiv og svømmet som elitesvømmer som barn. Hun husker dog, at hun synes, at det var pinligt at hun skulle tage medicin med masken, når hun var sammen med alle de andre, som ikke havde cystisk fibrose.

Randis søster har også cystisk fibrose, så der har været en at dele det meste med. Randi: Jeg ville ikke vide hvad jeg skulle gøre hvis jeg ikke havde hende.

Randi bruger 3 timer hver dag på behandling + ekstra tid til antibiotika kure i 14 dage hver tredje måned.

Lige som for Hjørdis og Isabella er Randis behandling også omfattende, og fordi Randi har en skrap bakterie i lungerne bliver hun behandlet med antibiotika kur hver tredje måned. I de 14 dage er Randi indlagt som dagspatient, hvor hun møder ind på Rigshospitalet i starten af kuren for at få udleveret medicinen, som hun så selv står for at tage.

Jeg møder Randi en af de dage, hvor hun får medicinen udleveret. Hun tager den via en kanal som er fast monteret ved brystet, så hun undgår at skulle stikke sig selv tre gange om dagen. Det går hurtigt, at få et par sprøjter tømt ind i årerne imens vi taler sammen og det virker som det mest naturlige i verden.

Som for mange andre med cystisk fibrose så er diabetes også en sygdom som er blevet en del af Randis liv. Randi: Det er næsten det værste for det kræver endnu mere planlægning, når jeg hele tiden skal huske at måle blodsukker og tage insulin.

Randi har et omfattende behandlingsprogram, som kan virke meget uoverskuelige for de fleste andre, men for Randi er det blevet en naturlig del af hverdagen.

Af Helle Ousted