20
nov 18
Historier om cystik fibrose

Nikoline fik et ‘Gode dage’-legat og tog til Göteborg

Nikolines mor havde i al hemmelighed ansøgt om et 'Gode dage'-legat til sin datter. Derfor var det også en stor og dejlig overraskelse, da Nikoline fik nyheden om, at hun havde fået legatet og skulle en tur til Göteborg.

Nikoline Hoppe Iversen blev glad og overrasket, da hun fik nyheden om, at hun havde fået et ‘Gode dage’-legat og skulle en tur til Göteborg:

“Jeg er lykkelig over, at min mor ansøgte på mine vegne, og det var en kæmpe overraskelse. Jeg har ikke måttet forlade landet i fire år, da jeg var på transplantationslisten. Nu hvor jeg har fået nye lunger og efter mislykket operation og et halvt års indlæggelse er endt i respirator, var det en kæmpe lykke at få følelsen af frihed. Jeg havde de vildeste dage i Göteborg med lækker mad, masser af shopping og en hel dag alene med min barndomsven. Min mor var med som respiratorhjælper, og det gav os muligheden for ikke at skulle medbringe “fremmede”.”

Om ’Gode dage’ legater

Cystisk Fibrose Foreningen uddeler ’Gode dage’-legater til børn og voksne med cystisk fibrose, som er ekstra hårdt ramt af sygdommen, og/eller som ikke kan deltage i foreningens øvrige aktiviteter, fordi de har en resistent eller aggressiv bakterie, som de kan give videre til andre med cystisk fibrose.

Navnet ’Gode dage’ kommer af, at der blandt børn og voksne med cystisk fibrose ofte tales om, at der samles på gode dage for at overkomme de svære perioder. ’Gode dage’-legatet er et mindre legat, der gives til hel eller delvis sponsering af en selvvalgt positiv oplevelse eller en ting.

Uddeling af ’Gode dage’-legatet kan lade sig gøre takket være støtte fra fonde, virksomheder og privatpersoner.

Om cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen. I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.