19
maj 15
Historier om cystik fibrose

"Min lungetransplantation har opfyldt alle mine drømme"

Michael Olesen er 28 år og lider af sygdommen cystisk fibrose. I 2010 blev han lungetransplanteret, men allerede som barn fik Michael at vide, at han nok skulle dø tidligt.

Cystisk fibrose er en multiorgansygdom, som især påvirker lungerne og mave/tarm systemet. Som 14-årig havde Michael bakterier i sine lunger, som udviklede sig til en aggressiv og multiresistent kronisk infektion, der ikke kunne behandles væk.

Michael var tidligt klar over, at en lungetransplantation nok var hans eneste chance for at nå voksenalderen. I 2009 var Michael så syg, at han lå i respirator, og han blev indstillet til en transplantation.

Vejen til nye lunger var ikke uden besvær. Michael blev ringet op og fik besked på, at han skulle komme til Rigshospitalet. Ambulancen med Michael startede i Horsens med kurs mod Rigshospitalet, men den måtte vende om midt på Fyn. Lungerne passede ikke. Anden gang var lykkens gang, og Michael blev transplanteret.

En lungetransplantation er ikke uden risiko, men Michael har altid været overbevist om, at han nok skulle klare det. Det var noget, som han var nødt til at gennemgå for, at han kunne have det godt igen. Udgangspunktet har altid været at tænke positivt, uanset hvad udfordringen har været.

I dag 5 år efter har Michael opnået stort set alt det, som han drømte om, da han lå i respiratoren. Han kører rally i sin egen bil, kører go-cart, står på snowboard om vinteren og wakeboard om sommeren. Og så arbejder han som bartender i Horsens. Et job som bartender giver flere oplevelser end penge, men det er det hele værd, og han føler, han lever.

I oktober 2018 lavede TV2 Echo en stærk og rørende minidokumentar om Michel Olesen og hans tanker omkring organdonation.