27
maj 15
Historier om cystik fibrose

Martin fik nye lunger, kæreste og nye fremtidsudsigter

Jeg møder Martin hjemme hos ham selv lidt uden for Vordingborg, hvor han bor hos sine forældre sammen med kæresten Rebecca. Solen skinner, og der er forår i luften. Det er der også for Martin, som åbner døren sammen med Rebecca. En helt anden oplevelse end da jeg sidst besøgte Martin på en isolationsstue på Rigshospitalet i foråret 2014, da han ventede på at få nye lunger.

Martin har cystisk fibrose og har altid haft det rimelig godt med sin sygdom. Men i 2013 fik han en aggressiv bakterie, som hurtigt nedbrød hans lunger. Han havde derfor brug for to nye lunger. På det tidspunkt havde han brug for hjælp døgnet rundt, og han måtte sælge sin lejlighed, give sine dyr væk og flytte hjem til sine forældre.

Imens Martin ventede på lungerne, begyndte livet at blomstre, da han blev kæreste med Rebecca. De lærte hinanden at kende for mange år siden på en ungdoms musikskole men havde ikke haft kontakt siden. Imens Martin var indlagt, læste Rebecca en artikel om Martin og skrev til ham. I starten skrev de sammen dag og nat, og efter et besøg på isolationsstuen blev de hurtigt kærester. Derefter ventede de sammen på de nye lunger.

Martin er 32 år. En fødselsdag som han er overbevist om, at han ikke ville have oplevet uden nye lunger.

Efter cirka et halvt år på ventelisten kom de nye lunger. Derfra gik det stærkt, og bare tre uger efter lungetransplantationen blev Martin udskrevet. Nu 8 måneder efter har Martin taget på i vægt fra 43 kg til en normalvægt på 70 kg og er steget i lungefunktion fra 22 til 98 %.

Martin er meget taknemmelig for, at han har fået nye lunger, og synes at det er meget flot, at et andet menneske har sagt ja til at donere sine organer væk, så de kunne redde ham.

Martins største ønske er at leve så længe som muligt, at flere tager stilling til organdonation, og at han snart kan komme rigtig i gang med at spille fodbold igen. Martin træner flittigt for at komme i god form, og hans mål er, at han kan komme til at spille fodbold igen. Fodbold har været en stor del af Martins liv, fra han var 5 til 22 år, og det var hårdt at køre forbi fodboldbanerne i Vordingborg i kørestol og bare se på.

At have en så alvorlig sygdom som cystisk fibrose er noget, der påvirker hele familien, og Martin er overbevist om, at hans forældre har været meget mere bekymret, end han selv var. Imens han ventede på nye lunger, blev han ved med at tro, at de nok skulle komme, og at han hurtigt ville få det godt igen. Det var først efter operationen, når han var alene, at det rigtigt gik op for ham, hvad han havde været igennem. Det var især, når han var i bad, at følelserne fik frit løb, og han græd.

Den største forandring, der er sket med de nye lunger, er friheden. Rebecca fortæller, at det er fantastisk, at de nu kan tage ud at spise uden at skulle tænke på, om der er nok ilt på flasken, om kørestolen kan komme ind på restauranten, og om de kan nå hjem inden, at Martin skal have medicin. Og så er Martin bare blevet gladere, siger Rebecca. Det er også fantastisk at have en fremtid at kunne planlægge og drømme om sammen. Og så er det en kæmpe lettelse at slippe for frygten. Frygten for at han ikke skulle nå at få de nye lunger, fyldte meget hos Rebecca og resten af familien før transplantationen.

Kun én måned efter transplantationen, på en smuk efterårsdag, gik Martin på knæ i Fælledparken, og spurgte Rebecca om hun ville gifte sig med ham. Hun svarede, at det ville hun meget gerne. Sammen drømmer de om at komme ud at rejse. De er begge glade for naturen, og første tur bliver til Norge, hvor Rebecca kommer fra, og den helt store drøm er at opleve Canadas vilde natur.

Martin vil slå rekorden for den længst levende med cystisk fibrose og nye lunger og leve mindst 30 år mere og så igen 30 år mere med de næste lunger.

Af Helle Ousted