10
feb 20
Historier om cystik fibrose

Mads genfandt glæden ved en aktiv livsstil

Mads havde altid tidligere været meget aktiv med styrketræning og fodbold og oplevede, hvordan det havde positive effekter på hans helbred. Men efter han blev far og samtidigt skulle passe sit studie og arbejde, blev det sværere at få tid til træningen. Med Sportsrejselegatet fik han ny inspiration til at få træning og aktivitet ind i hverdagen.

Siden starten af 2019, hvor Mads og hans kæreste Michelle bød deres lille søn Magnus velkommen til verden – efter et par års planlægning, tests og behandling, som er nødvendigt, når man er cystisk fibrose patient – dalede aktivitetsniveauet.  Mads fortæller:

”Min nye rolle som far kombineret med et bachelorstudie og 20 timers ugentligt arbejde gjorde det umuligt at vedligeholde mit tidligere aktivitetsniveau, og jeg kunne tydeligt mærke et dalende fysisk velbehag, hvilket ligeledes påvirkede min cystisk fibrose med flere hosteture og mindre infektioner, som førhen blev holdt på afstand.

Derfor var hovedformålet med sportsrejselegatet at genfinde glæden ved den aktive livsstil ved at afprøve og udfordre mig selv med nye aktiviteter i fantastiske omgivelser. Michelle og Magnus var naturligvis med, og derudover inviterede vi min mor og far med, så vi samtidig kunne få vores første familieferie.

Jeg var med på HIIT og andre styrketræningshold, hvor pulsen var høj og sveden piblede. Fantastisk! Derudover prøvede jeg en masse mindfulness-hold som yoga og mobility, hvor formålet var at blive bedre til at lytte til og forstå min krop i en oftest stressende hverdag. Det var virkelig lærerigt, og helt bestemt hold jeg vil fortsætte på herhjemme. Der blev også prøvet kræfter med “bungy-fitness”, hvor man fik en kraftig elastik, der var fastgjort i loftet,  spændt om hoften og derefter hoppede og sprang. Noget af det sjoveste – og hårdeste – jeg har prøvet længe.

Jeg prøvede racercykel et par dage, hvor det imponerende landskab blev udforsket. Fra små, intime byer til stejle bakker og store vulkaner. Det endte med, at jeg blev så glad for racercyklen, og den tidsmæssige fleksibilitet den har, at jeg nu er ved at spare op til at købe min egen i løbet af foråret.

Jeg håber min ydmyghed og taknemmelighed for denne tur har været til at få øje på i det skrevne, og ellers er der kun tilbage at sige tusind, tusind tak for denne helt fantastiske ferie! Den har skabt minder for livet, og udvidet horisonten i forhold til, hvordan træning og aktivitet kan formes i hverdagen.

Tak til CF-foreningen, projektets sponsorer samt ikke mindst Club La Santa for råd og vejledning til den bedste ferie; vi ses helt sikkert igen!”

 

Om Sportsrejselegatet

Sportsrejselegatet til Club La Santa er en del af foreningens projekt ’Positive oplevelser’, der handler om at skabe positive oplevelser for børn og voksne med cystisk fibrose i en til tider hård hverdag. Club La Santa er bygget op omkring sport og motion, wellness, sundhed og masser af sociale aktiviteter i et behageligt varmt klima under Lanzarotes sol. Der er tilbud til alle niveauer og aldre. Med mere end 40 aktiviteter og tilhørende faciliteter og udstyr er der mulighed for at modtage undervisning i langt de fleste af dem under kyndig vejledning.

Projekt ‘Positive oplevelser’ er støttet af Direktør Emil og fru Bertha Krafts Legat, Frantz Hoffmanns Mindelegat, Foundation Juchum, Familien Hede Nielsens Fond, Konsul Grosserer Osvald Christensens Mindefond, Snedkermester Axel Wichmann og fru Else Wichmanns fond, Billund lufthavn, Club La Santa, Legekæden Horsens, MC-klubben Hit the Road, Volfee Volsom Volbeat, Aarhus og Omegns Bankocenter samt flere andre fonde, virksomheder og privatpersoner.

Tak til alle sponsorerne!

Om cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen. I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.