13
dec 13
Historier om cystik fibrose

Mads er 9 år og en hyppig gæst på Cystisk Fibrose Center Skejby

Mads på 9 år indlagt mange gange årligt på Cystisk Fibrose Centret på AUH Skejby. De seneste indlæggelser har været i forbindelse med at Mads har fået foretaget en næse operation (FESS) som fjerner bakterier i næsen og forhindrer at bakterierne kommer ned i lungerne.

Mads får ind imellem skyllet lungerne og får 5 gange årligt lagt en Venflon i armen, som er en nål, der bruges til at give penicillin igennem.

Mads får Penicillin for at bekæmpe de bakterier, som skader hans lunger. Når Mads har mange lungeinfektioner ryger hans lungefunktion ned omkring 60%, Men ved at give jævnlige behandlinger med penicillin kan den holdes på lige under 70%, som Mads normalt ligger på.

Mads bliver indlagt, når han får lagt Venflon. Det kræver nogle gange, at han skal stikkes flere gange for at den ligger rigtigt. Det kan derfor hurtigt tage mange timer at få den lagt.

Når hans Venflon er lagt rigtigt, kan Mads tage hjem og klare penicillin-behandlingen hjemmefra. Det skal han gøre tre gange om dagen i 14 dage. Mads kan godt lide at være indlagt.

Han er altid indlagt sammen med sin mor Pernille, og det er dejligt at have god tid alene sammen med sin mor. Pernille og Mads fortæller om, at de nogle gange ”stjæler” sygeplejerskernes løbehjul og besøger John, som er kok på Skejby patienthotel.

Af Helle Ousted