25
jun 19
Historier om cystik fibrose

Legatmodtager: Vi har virkelig nydt opholdet i Legoland

Pernille Tranberg fik et Gode dage-legat og inviterede familien en tur i Legoland, hvor de boede på det nyåbnede Castle Hotel.

Pernille Tranberg har sendt denne beretning om sin tur til Legoland med familien, og som billederne og filmen viser, var det en tur, der vakte glæde.

“Først vil jeg gerne sige tusind tak for, at I gjorde det muligt for os at få nogle velfortjente gode dage i Legoland.

Efter længere tids nedgang i min sygdom hvor overskuddet har været minimalt, var der endelig overskud til at komme af sted og bo på Legolands nye Castle Hotel og efterfølgende have nogle dage i Legoland.

Mine to drenge, Viktor og Balder, og min mand og jeg kom derover om fredagen, hvor der var åbning af hotellet om aftenen. Her mødte vi nogle af Legolands medarbejdere, og de spurgte, om vores drenge havde lyst til at være med i deres åbningsfilm på Facebook, og det kom der denne film ud af. Det var en stor oplevelse for vores drenge og et skønt minde fra vores tur.

Vores mindste dreng var med i en byggekonkurrence på hotellet lørdag aften og var så heldig at vinde en Lego-æske (og så var det lige den, som stod øverst på ønskelisten).

Vi havde nogle gode dage lørdag og søndag i Legoland, og vejret var skønt.

Vi har virkelig nydt opholdet og fået en gang frisk energi.”

Om Gode dage-legater

Cystisk Fibrose Foreningen uddeler ’Gode dage’-legater til børn og voksne med cystisk fibrose, som er ekstra hårdt ramt af sygdommen, og/eller som ikke kan deltage i foreningens øvrige aktiviteter, fordi de har en resistent eller aggressiv bakterie, som de kan give videre til andre med cystisk fibrose.

Navnet ’Gode dage’ kommer af, at der blandt børn og voksne med cystisk fibrose ofte tales om, at der samles på gode dage for at overkomme de svære perioder. ’Gode dage’-legatet er et mindre legat, der gives til hel eller delvis sponsering af en selvvalgt positiv oplevelse eller en ting.

Uddeling af Gode dage-legatet kan lade sig gøre takket være støtte fra fonde, virksomheder og privatpersoner.

Om cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen. I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.