08
dec 17
Historier om cystik fibrose

Josefine fik et sportslegat og rejste til Club La Santa med sin kæreste

Josefine Tornehave, som har cystisk fibrose, fik et sportslegat, som hun brugte til at rejse til Club La Santa med sin kæreste. Vi har fået denne beretning fra Josefine. 

“Hej! Mit navn er Josefine Tornehave. Jeg er 22 år gammel, og jeg var i sommeren 2017 så heldig at blive tildelt et legat til at komme på sportsferie på Club La Santa. Jeg valgte at invitere min kæreste med på rejsen, da han er en inkarneret sportsmand indenfor, ja, alt hvad han kan komme i nærheden af – så hvem ellers! Det er første gang, jeg har søgt om legater eller lignende gennem Cystisk Fibrose Foreningen, men det var helt klart det rigtige legat for mig at vælge.

Til daglig er jeg jordemoderstuderende i Odense, og det tager det meste af min tid og energi, så der er ikke meget overskud til motion. Jeg forsøger selvfølgelig at presse det ind, og når det lykkes, kan jeg mærke, at jeg har det rigtig godt. For nogle år siden reagerede min krop voldsomt på mine infektioner, og jeg røg langt ned i lungefunktion. Heldigvis var jeg inden da kommet godt i gang med at dyrke motion, og jeg tror, at det var med til at få mig igennem den periode, så jeg i dag faktisk er tilbage på en rigtig god og stabil lungefunktion på 80-90%. Og der har jeg intentioner om at blive!

I mit hoved er jeg udmærket klar over, at min cystisk fibrose giver begrænsninger og har nogle konsekvenser for mig både på den korte og den lange bane, men jeg har aldrig defineret min identitet ud fra min sygdom. Jeg har cystisk fibrose, men sygdommen ER ikke mig – jeg kan og er meget mere. Og derfor passer netop en sportsferie på Club La Santa rigtig godt i mit liv. Der var ikke fokus på det at være syg, for hvis der var noget, jeg ikke kunne, så var der alligevel 10 alternativer, som jeg godt kunne være med i.

Jeg tror næsten, at vi prøvede alt, hvad Club La Santa kunne tilbyde, men vi var især vilde med padeltennis, windsurfing, Bodybalance og Ab Attack. Det var virkelig sjovt at udfordre mig selv i ting, hvor jeg ikke følte mig hjemme, men hvor instruktører altid kunne hjælpe. Og hvor skulle jeg, som er bange for dybt vand, ellers kunne lære at windsurfe, end i en lukket lagune? Også yoga og Release & Unwind var virkelig godt, og jeg kunne mærke, hvor meget jeg fik ud af vejrtrækningsøvelser og udstræk af mine ellers ret spændte muskler i overkroppen pga. hoste. Og konditionen blev også udfordret og forbedret, både til morgenløb og svømning i de olympiske baner. Kort sagt blev min krop bare rusket godt og grundigt igennem på alle de måder, den trængte til, og jeg havde det simpelthen så godt, da vi kom hjem – både i lungerne, men også på mit energiniveau.

Jeg havde nok aldrig oplevet en sportsferie som på Club La Santa uden det her legat, og det er faktisk rigtig rart at opleve, at det at have cystisk fibrose også kan give nogle fordele. Så tak for muligheden og tak for en aldeles fremragende ferie, som vi aldrig vil glemme!

De bedste hilsner, Josefine”

Læs om uddeling af sportsrejselegater i 2018