16
feb 17
Historier om cystik fibrose

Jannie løber YOU RUN og støtter arbejdet for børn og voksne med cystisk fibrose

Jannie Henriksø er 30 år gammel og har cystisk fibrose. Sygdommen blev opdaget allerede, da hun var syv uger gammel, så hun har aldrig kendt til andet. Selvom hun i mange år har døjet med infektion i lungerne pga. en bakterie, der hedder achromobacter, er hun en af de ”heldige”, der i en alder af 30 år stadig har en lungefunktion på næsten 100 %.

Træning fylder meget i Jannies liv – særligt løbetræning, fordi hun kan mærke, at det gør en stor forskel for hendes helbred. Hun har også meldt sig til velgørenhedsløbet YOU RUN CPH, hvor hun samler penge ind til Cystisk Fibrose Foreningens arbejde.

Har ikke altid været glad for sport

For bare syv år siden havde Jannie ikke forestillet sig, at hun ville deltage i et motionsløb som YOU RUN. Hun har nemlig ikke altid været vild med sport og løb – tværtimod.

– Lægerne og fysioterapeuterne på Cystisk Fibrose Centret har altid talt om, hvor godt det er at dyrke sport, især når man har cystisk fibrose. Problemet er bare, at det hverken er særlig sjovt eller motiverende at dyrke sport, når man har været lille og syg, og man aldrig har kunnet følge med ens jævnaldrende raske kammerater, fortæller Jannie og fortsætter:

– Jeg har gået til gymnastik og dans, og jeg har svømmet i flere år, men jeg har aldrig været god til noget af det. I skolen fik jeg altid dårlige karakterer i faget idræt, fordi mine idrætslærere mente, at jeg ikke ”gav mig nok” i timerne. De kunne bare ikke se, at jeg virkelig prøvede at gøre mit bedste, og jeg faktisk brugte alle mine kræfter.

Da lægerne på hospitalet for cirka syv år siden opfordrede Jannie til at begynde at løbetræne, fordi det ville være rigtig godt for hendes lunger og knoglebygning, var hun derfor ikke særlig varm på idéen. Hun var nervøs for, om det ville være endnu en sportsgren, hvor hun ikke kunne følge med og ville føle nederlag. Hun valgte dog at give det en chance, og det er hun rigtig glad for i dag.

– Løb har den fordel, at man kan gøre det alene, så man ikke bliver ladt tilbage, fordi andre kan løbe hurtigere. Det er nu syv år siden, jeg tog ud på min første løbetur. Der har været perioder, hvor jeg ikke har løbet på grund af tidspres i forbindelse med min uddannelse, men jeg er altid vendt tilbage til løbet, fordi jeg kan mærke, at det bare gør en utrolig stor forskel for mig og mit helbred.

En sjov måde at samle ind på

Inden for de sidste par år er Jannie begyndt at gå fast til fysioterapi, hvor hun og hendes fysioterapeut løber sammen. Derudover løber hun selv to gange om ugen og styrketræner to gange om ugen. Hun har tidligere løbet Broløbet i Næstved sammen med sin fysioterapeut, og de besluttede så, at de i foråret ville deltage i endnu et løb.

– Da jeg så, at man kunne støtte Cystisk Fibrose Foreningen ved YOU RUN, var det jo mere end oplagt, at det var det løb, vi skulle løbe. At lave en indsamling i forbindelse med løb synes jeg, er en sjov måde at indsamle på. Jeg håber, at jeg kan være lidt kreativ med min indsamling, fx med nogle udfordringer, hvor jeg gør et eller andet, når indsamlingen når et bestemt beløb, fortæller Jannie og fortsætter:

– Jeg har altid støttet Cystisk Fibrose Foreningen, og i forbindelse med min 30 års fødselsdag i efteråret lavede jeg en indsamling, som gav et godt resultat. Stort set hele mit liv har jeg været medlem af Cystisk Fibrose Foreningen, som har støttet mig, underholdt mig, oplyst mig, udfordret mig og givet mig oplevelser, som jeg ikke ville kunnet have fået andre steder – og ikke mindst gode venner. Og som det aller-aller-allervigtigste har de også støttet forskning, som gør, at jeg tør tro på, at jeg godt kan leve mange år endnu.

Du kan støtte Jannies indsamling her!

Du kan også melde dig som løber og samle ind til foreningens arbejde til gavn for børn og voksne med cystisk fibrose. Det gør du på youruncopenhagen.dk.