11
feb 20
Historier om cystik fibrose

Frida kom tilbage i træningsrutinen ovenpå efterårets og vinterens sygdom

Frida måtte vente lidt på at komme afsted til Club La Santa Sport, efter hun fik Sportsrejselegatet, på grund af en hel del sygdom i efteråret og vinteren. For et par år siden trekkede hun i Himalayabjergene og fik en fantastisk følelse i kroppen. Nu er hendes helbred ikke så godt længere, men hun kæmper for at holde lungerne i gang – og rejsen til La Santa fik hende tilbage i en god træningsrutine.

Frida fortæller om opholdet på La Santa:

”Efter et langt efterår, som medbragte en del lungeinfektioner, trængte jeg helt afgjort til sol, varme og gode motionsmuligheder. Og det fik jeg heldigvis, grundet jeres legat. TAK!

I årets første uger var jeg 7 dage afsted til Club La Santa sammen med min kæreste og hans søn. Vi ankom fredag aften, og allerede lørdag morgen gik vi i gang med træningen.

Som i mange danske fitnesscentre kan man også deltage i holdtræning på Club La Santa. Holdtræning er for mig den mest optimale måde at træne på. Dels fordi jeg bliver guidet igennem en række øvelser, og bliver instrueret i hvordan de udføres korrekt. Men mest af alt fordi, jeg bliver motiveret af at træne med andre mennesker. Når jeg træner med andre, bliver jeg nemlig vildt stædig. Selvom jeg normalt taler åbent og frit om min sygdom, så vil jeg ikke have, at folk skal kunne se sygdommen på mig, når jeg træner. Så jeg giver den alt hvad jeg har og presser mig selv ekstra hårdt! Det er fedt! Jeg var med på 5 hold på de 7 dage vi var der.

Da vi havde fundet os godt til rette på det store resort, besluttede vi os for at låne cykler for at komme ud og udforske den smukke ø. Vi pakkede to tasker, den ene med vand , frokost og snacks, og den anden med mit kameraudstyr – jeg er fotograf, og har svært ved at lade kameraet blive hjemme – og så drog vi afsted.

Vi cyklede i godt to timer, hvoraf det meste foregik op ad bakke – det skal siges, at landskabet på Lanzarote er væsentligt anderledes end de københavnske cykelstier 😉 Det var en virkelig hård cykeltur, som til tider nærmest gik baglæns, og både min kæreste og jeg var godt forpustede og måtte holde flere pauser undervejs.

Vi kørte derefter et langt stykke ad en støvet grusvej, parkerede cyklerne og gik hen til foden af en vulkan – og så gik det opad, med proppede tasker på ryggen. Godt 30 minutter senere stod vi på toppen og kiggede ud over øen og havet. Pulsen var høj, men humøret var om muligt endnu højere -– fordi jeg stod på toppen! Og fordi jeg var kommet derop uden problemer! Og fordi det mindede mig om trekket i Himalaya! Og fordi mine lunger stadig kan, selvom tallene ikke er så pæne længere. Jeg var mildest talt skidestolt! Vi fejrede det med frokost på toppen.

De resterende dage på La Santa brugte vi på stand up paddle board i lagunen, holdtræninger, et par kolde drinks, og på at udforske resten af øen – dog i bil denne gang.

Det var alt i alt en virkelig dejlig og tiltrængt rejse. Den fik mig tilbage i træningsrutinen, som efteråret og vinterens sygdom ellers havde hevet mig ud af. Og så var det utrolig tiltrængt med en pause fra den kolde, fugtige luft, som så tydeligt påvirker mine lunger negativt.

I skal have en stor tak for at muliggøre rejsen. TAK!”

Om Sportsrejselegatet

Sportsrejselegatet til Club La Santa er en del af foreningens projekt ’Positive oplevelser’, der handler om at skabe positive oplevelser for børn og voksne med cystisk fibrose i en til tider hård hverdag. Club La Santa er bygget op omkring sport og motion, wellness, sundhed og masser af sociale aktiviteter i et behageligt varmt klima under Lanzarotes sol. Der er tilbud til alle niveauer og aldre. Med mere end 40 aktiviteter og tilhørende faciliteter og udstyr er der mulighed for at modtage undervisning i langt de fleste af dem under kyndig vejledning.

Projekt ‘Positive oplevelser’ er støttet af Direktør Emil og fru Bertha Krafts Legat, Frantz Hoffmanns Mindelegat, Foundation Juchum, Familien Hede Nielsens Fond, Konsul Grosserer Osvald Christensens Mindefond, Snedkermester Axel Wichmann og fru Else Wichmanns fond, Billund lufthavn, Club La Santa, Legekæden Horsens, MC-klubben Hit the Road, Volfee Volsom Volbeat, Aarhus og Omegns Bankocenter samt flere andre fonde, virksomheder og privatpersoner.

Tak til alle sponsorerne!

Om cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen. I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.