12
dec 18
Historier om cystik fibrose

Emma fik gode minder med hjem fra Club La Santa

Emma Hegnet har skrevet en beretning om sin dejlige tur til Club La Santa, som hun havde sin mor med på.

Sportsrejselegat til Club La Santa

“Jeg har været så heldig at være en af de 11 som modtog et sportsrejselegat til Club La Santa i 2018. Jeg valgte at tage af sted i september med min mor, og vi er begge meget taknemmelige for den oplevelse vi fik. Vi nød turen fuldt ud og fik mest muligt ud af dagene. Vi havde mange dage med sol, men også dage som var overskyede, hvilket betød, at vi både havde mulighed for at dyrke motion under åben himmel og slappe af ved poolen.

Jeg afsluttede min studentereksamen i juni og derfor har sport ikke været den største del af min hverdag, da jeg ikke har kunnet finde tid og overskud til det. Det har ærgret mig meget, at jeg ikke har haft så meget plads til sport i min hverdag, da jeg kan mærke, at motion gør meget godt for mit helbred. Derfor har det været fantastisk at have en hel uge, hvor jeg har haft mulighed for at dyrke en masse sport og har kunnet mærke den gode effekt, det har haft. Rejsen har givet mig inspiration og motivation til at indføre mere sport i min hverdag. Derudover har det givet mig muligheden for at tilbringe en hel del tid sammen med min mor, hvilket har gavnet os begge meget.

Vi prøvede kræfter med mange forskellige og nye sportsgrene, som vi ellers aldrig ville have prøvet. Vi benyttede os af muligheden for at melde os på en hel masse af Club La Santas hold, hvilket gjorde det muligt at opleve mange af stedets faciliteter og sportsgrene. Vi fik bl.a. en introduktion til paddle-tennis, hvor vi lærte reglerne og selv fik mulighed for at spille det. Vi fik rigtig meget godt ud af de forskellige hold, og instruktørerne var enormt dygtige. Jeg fik lært at stå på paddleboard og blev mester i at kontrollere en hulahopring. Derudover var det skønt, at der var sørget for både morgenmad og aftensmad til os, så vi blot skulle koncentrere os om at nyde det hele.

Alt i alt var rejsen en fantastisk oplevelse, som har givet os en masse gode minder, og som vi med glæde kan tænke tilbage på. Vi er blevet så begejstrede for stedet, at vi har tænkt på at rejse derhen igen med hele familien.”

Om ’Gode dage’ legater

Cystisk Fibrose Foreningen uddeler ’Gode dage’-legater til børn og voksne med cystisk fibrose, som er ekstra hårdt ramt af sygdommen, og/eller som ikke kan deltage i foreningens øvrige aktiviteter, fordi de har en resistent eller aggressiv bakterie, som de kan give videre til andre med cystisk fibrose.

Navnet ’Gode dage’ kommer af, at der blandt børn og voksne med cystisk fibrose ofte tales om, at der samles på gode dage for at overkomme de svære perioder. ’Gode dage’-legatet er et mindre legat, der gives til hel eller delvis sponsering af en selvvalgt positiv oplevelse eller en ting.

Uddeling af ’Gode dage’-legatet kan lade sig gøre takket være støtte fra fonde, virksomheder og privatpersoner.

Om cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen. I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.