Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Netværksgrupper (Peer-to-peer-fællesskaber)

Cystisk Fibrose Foreningen tilbyder netværksgrupper, så medlemmer kan få kontakt med ligestillede og blive en del af mindre fællesskaber, hvor der er mulighed for at udveksle erfaringer og støtte hinanden.

I Cystisk Fibrose Foreningens netværksgrupper (peer-to-peer-fællesskaber) er det muligt for medlemmer at få kontakt med ligestillede og udveksle erfaringer samt støtte hinanden. 

Vi starter løbende grupper op. Grupperne etableres altid ud fra medlemmernes behov og ønsker. Det kan f.eks. være en gruppe for unge med cystisk fibrose; forældre til børn under 3 år med cystisk fibrose; mennesker med cystisk fibrose, der er 0rgantransplanterede, bedsteforældre til børn med cystisk fibrose eller ud fra geografi.

En af gruppens medlemmer bliver tovholder. Det kan være den person, der har taget initiativ til den konkrete gruppe, men det kan også være en anden i gruppen, som vil påtage sig opgaven. 

Som udgangspunkt mødes grupperne online. Men hvis gruppen ønsker det, og har mulighed for at mødes fysisk, er det også en mulighed. Det er op til gruppen at aftale.

 

Tilmelding

Vi har en række eksempler på netværksgrupper, du allerede nu kan tilmelde dig. Se grupperne her. Er der ingen af grupperne, der har din interesse, kan du i stedet skrive dig op gennem vores tilmeldingsformular. 

Oprettelsen af en netværksgruppe forudsætter, at der er andre, som også har brug for og lyst til at deltage i en gruppe omkring det samme tema.

 

Hyppigt stillede spørgsmål

Vi har nedenfor samlet nogle af de hyppigste spørgsmål, vi får om vores gruppeforløb. Klik på de enkelte spørgsmål for at læse svaret.

 

Peer to Peer kan oversættes fra ligeperson til ligeperson. I Cystisk Fibrose Foreningen vil vi gerne bakke op om, at vores medlemmer får mulighed for at få støtte fra hinanden og dele erfaringer om livet med cystisk fibrose i mindre grupper. Netværksgrupperne er et frivilligt tilbud, og er erfaringsudveksling medlemmer imellem – for hvem er større eksperter i livet med cystisk fibrose end dem, der lever med det eller er pårørende?

Som udgangspunkt mødes grupperne online. Foreningen stiller Zoom-platformen til rådighed. Men hvis I ønsker det og har mulighed for at mødes fysisk, er det også en mulighed. Det er op til gruppen at aftale.

Nej, tilbuddet er til alle foreningens medlemmer, som har et ønske om at mødes med andre i et fællesskab.

Det kan f.eks. være et fællesskab for nye forældre til et barn med cystisk fibrose, et fællesskab for medlemmer som er organtransplanteret, bedsteforældre, unge osv.

Nej, der er ikke tale om rådgivning, men om at blive en del af et fællesskab, hvor deltagerne i gruppen udveksler erfaringer og støtter hinanden. Hvis du har brug for individuel rådgivning, har du mulighed for at kontakte foreningens socialrådgiver eller psykolog.

Foreningens sekretariat bistår med at søge efter medlemmer til konkrete grupper gennem foreningens sociale medier og øvrige relevante kanaler. Du kan få et overblik over de allerede etablerede grupper, og de grupper, som aktuelt mangler medlemmer for at blive oprettet, på foreningens hjemmeside  >LINK<

Som udgangspunkt startes grupperne op når der er 5-6 personer med et fælles behov.

Foreningen bistår med at efterlyse interesserede, og der vil også være mulighed for at starte en gruppe med et mindre antal deltagere, hvis de, der har meldt sig, ønsker det.

Vi lægger op til at gruppen mødes en gang om måneden, men det er op til den enkelte gruppe at aftale med hinanden. Gruppen kan også beslutte at ændre mødefrekvensen over tid.

Nej, der er ikke på forhånd fastlagt emner, det vil være op til den enkelte gruppe afhængig af, hvad der er relevant. Vi anbefaler at man ved hvert møde aftaler et emne til gruppens næste møde. Der vil dog til det første møde være en dagsorden med faste punkter. Der bliver altid holdt et indledende møde med gruppen, hvor foreningens socialrådgiver deltager og hjælper gruppen godt i gang.

En af gruppens medlemmer vil være tovholder. Det kan være den person, der har taget initiativ til den konkrete gruppe, men det kan også være en anden i gruppen, som vil påtage sig opgaven. Tovholderens opgave er at være rollemodel, understøtte gruppeprocesserne, sikre at alle i gruppen får plads og bliver hørt, og sammen med gruppen i øvrigt at koordinere praktiske aftaler. 

Ja, alle tovholder deltager i et online møde i foreningen, hvor de får viden og inspiration til rollen som tovholder fra foreningens socialrådgiver og psykolog. Derudover får alle tovholdere tilbudt supervision og sparring to gange årligt – og har også mulighed for sparring ved behov.

Foreningens socialrådgiver deltager altid i gruppens første møde og bistår med at komme godt i gang. Der vil være en fast dagsorden til det første møde blandt andet med punkter om præsentation, afstemning af forventninger i forhold til ønsker til gruppen, aftaler om tavshedspligt og aftaler om mødeform og hyppighed. Derefter mødes gruppen selv, men der er mulighed for at invitere foreningens socialrådgiver med til et møde.

I første omgang forsøger tovholderen sammen med gruppen at få løst problemerne. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan tovholderen og evt. gruppen bede foreningens socialrådgiver om hjælp. Hvis samarbejdet er gået helt i hårdknude, kan foreningen i sidste ende beslutte, at en deltager ikke længere kan være en del af gruppen.

Du kan skrive dig op gennem vores tilmeldingsformular XXX Når der er deltagere nok til at starte en gruppe, kontakter vi dig. Du kan melde dig til ved at udfylde tilmeldingsblanketten via foreningens hjemmeside >LINK<

Oprettelse af en gruppe forudsætter, at der er andre, som også har brug for og lyst til at deltage i en gruppe omkring det samme tema/fællesskab.

Hvis du har brug for og et ønske om at møde andre i en lignende situation og udveksle erfaringer og indgå i en gruppe, hvor man støtter hinanden, kan netværksgruppen være helt rigtig for dig. Du skal være indstillet på at deltage i gruppens møder, og lytte til de andre og bidrage med egne erfaringer.

Har du mere brug for rådgivning, vil vi anbefale dig at kontakte foreningens rådgivning, socialrådgiver eller psykolog.

 

Bliv medlem i dag og få adgang til vores netværksgrupper

Er du ikke allerede medlem, så meld dig ind i dag! Som medlem får du adgang til vores rådgivning og øvrige tilbud.

Du støtter samtidig foreningens arbejde for bedre og længere liv for alle med cystisk fibrose.

 

 

Kontakt vores socialrådgiver Vibeke Larsen

Få rådgivning inden for den sociallovgivning der gælder for personer med cystisk fibrose og forældre til børn med sygdommen. Tilbuddet er gratis for medlemmer. Telefontid tirsdage 17-19.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem