Covid-19 og cystisk fibrose i medierne

Udbruddet af corona COVID-19 har sat fokus på de grupper der er særligt udsatte ved smitte. Cystisk fibrose-patienter er en af de grupper, og flere af dem har valgt at fortælle deres personlige historier i medierne i denne tid. Det gør de for at sætte fokus på personer i øget risiko, som vi alle passer på og særligt på nødvendigheden af en kompensationsløsning

Omtalen af cystisk fibrose i medierne har været med til at præcisere alvoren af smitterisikoen i offentligheden og skabe fokus på nødvendigheden af løsninger, der giver personer med cystisk fibrose, og andre i øget risiko, og deres nære pårørende mulighed for at blive hjemme. De seneste indslag/artikler står øverst. Listen opdateres løbende.

Berlingske 24. maj – Politikerne har hørt de højrøstede- engang stod vi sammen på afstand, nu står vi i kø til en burger (kræver abonnement)
Om at genåbningen og ugen, hvor afstanden blev reduceret til en glemt parantes. Kristine på 16, som har cystisk fibrose, omtales som en af dem der ikke kan glemme afstanden og smittefaren.

JyllandsPosten 17. maj – “Mens vi venter på vaccinen” (kræver abonnement) – Kristine på 16 år og Mads på 31 har begge cystisk fibrose og deler i reportagen deres tanker om at sætte livet på hold, mens vi venter på en vaccine mod Covid-19.

DR TV-avisen 15. maj 21.00 – (ikke længere tilgængelig online)”Én meters afstand gør kronisk syge utrygge”. Cystisk Fibrose Foreningens direktør Helle Ousted udtaler sig.

DR TV-avisen 15. maj 18.30 (14:55) – (ikke længere tilgængelig online)”Nye afstandsregler vækker bekymring”. Med Martin Bernt Madsen, som har cystisk fibrose.

DR.dk Nyheder 15. maj artikel – “‘Pas ekstra godt på mig’: Bør Karla og Martin få deres eget badge?” Med Martin Bernt Madsen som har cystisk fibrose.

DR P3 Nyheder 15. maj 10.00 (01:15) – Nye retningslinjer for afstand gør det svært for personer i risikogruppen. Lene Kold, mor til Oskar på 10 med cystisk fibrose medvirker.

DR Radioavisen 15. maj 8.00 (00:00) – nye afstandskrav gør det svært at være kronisk syg. Med Martin Bernt Madsen, som har cystisk fibrose.

DR TV-avisen Morgen 15. maj 8.00 (01:05:00) – (ikke længere tilgængelig online)”Nye afstandskrav rammer sårbare”. Med Martin Bernt Madsen, som har cystisk fibrose.

DR TV-avisen Morgen 15. maj 7.00 (08:25) – (ikke længere tilgængelig online)”Nye afstandskrav rammer sårbare”. Med Martin Bernt Madsen, som har cystisk fibrose.

DR Radioavisen 15. maj 7.00 (00:05) – Personer i risikogruppen har det svært med Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om afstand. Med Lene Kold, mor til Oskar på 10 år som har cystisk fibrose.

DR.dk Nyheder 15. maj artikel – “Mindre afstand bekymrer: Skal man gå rundt med en tatovering i panden, hvor der står, at man er særligt sårbar?” Med Cystisk Fibrose Foreningens direktør Helle Ousted og fire andre patientforeninger.

TV2 Nyheders hjemmeside 14. maj – “Sosu-assistent i svært dilemma: Vil ikke smitte sin syge mand, men kan miste jobbet”. Med Simone og Jonas, Jonas har cystisk fibrose og Simone er ansat som sosu-assistent. Helle Ousted, direktør i Cystisk Fibrose Foreningen udtaler sig.

TV2 Go’ Morgen Danmark 13. maj (00:08) – “Udsatte er fanget mellem isolation og manglende indtægt”. Med Kristian og Monica og Simone og Jonas. Monica og Jonas har cystisk fibrose.

A4 Arbejdsmiljø 12. maj – artikel (kræver abonnement) Sosuen Helle frygter at smitte sin syge mand: “Rædselsfuldt at gå på arbejde”. Helles mand Niels-Ove har cystisk fibrose og er lungetransplanteret.

TV2 News 9. maj 12.00 (02:20) (ikke længere tilgængelig online) – om manglende afklaring efter aftalen fra 18. april om at udforme en løsning for personer i øget risiko ved Covid-19. (ikke længere tilgængelig online) Akutsygeplejerske Lene Kold, mor til Oskar på 10 med cystisk fibrose, medvirker. Med Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og Beskæftigelsesordfører Samira Nawa, Radikale Venstre. Indslaget kørte flere gange i løbet af dagen med udtalelse fra Cystisk Fibrose Foreningens direktør Helle Ousted.

DR Genstart – En fars valg 21. april – Om Henrik Favini, hvis datter på 17 år, Olivia har cystisk fibrose og stærkt nedsat lungekapacitet. Han står i et stort dilemma, fordi der ikke findes en ordning, så han kan få mulighed for at blive hjemme fra arbejde for at beskytte sin datter mod smitte med Covid-19.

Politiken.dk 19. april – Kathrine Kronberg Lund skal vælge mellem løn og sin datters helbred: Enige partier vil skaffe lønkompensation til pårørende. Kathrine Kronberg Lund og datteren Clara, som har cystisk fibrose, medvirker.

TV2 News 19. april – (ikke længere tilgængelig online): “Løsning for medarbejdere i risikogruppen” (ikke længere tilgængelig online). Kathrine Kronberg Lund interviewes om det dilemma hun står i, fordi hendes datter har cystisk fibrose, men hun ikke kan blive hjemme fra arbejde.

Dr.dk Nyheder 15. april (artikel) – Ledere skal vurdere om lærere og pædagoger i risikogruppen kan komme på arbejde: ‘Der er nogen der kommer i klemme’. Siw Brønnum, som har cystisk fibrose og arbejder som støttepædagog, medvirker.

Berlingske 5. april (kræver abonnement) – “Ann er kronisk syg og Covid-19 vil ramme hende hårdere end andre: “Alle de mål og ambitioner jeg havde inden coronavirus føles fuldstændig ligegyldige”. Ann Houtved har cystisk fibrose og fortæller i artiklen om, hvordan udbruddet af coronavirus har påvirket hende.

DR TV-avisen 3. april 21.00 (ikke længere tilgængelig online) – Nu kan personer, som bor sammen med en person med en kronisk sygdom blive testet for Covid-19, hvis de oplever milde symptomer. Ricky Dalhof og hans datter Aya, som har cystisk fibrose, blev interviewet om, hvad det vil betyde for dem.

Radio Nova Aftenklubben 13. marts – “Covid-19 og Cystisk Fibrose med Rasmus Vincentz Jensen”. Rasmus har cystisk fibrose og fortæller i programmet om at leve med sygdommen og om, hvorfor det er vigtigt at passe på cystisk fibrose-patienter og andre særlige risikogrupper.

TV2 Øst 13. marts 19.30 – “Familie isolerer sig selv fra omverdenen” Jonas, som har cystisk fibrose og er levertransplanteret, medvirker sammen med sin mor Betina. Overlæge Marianne Skov fra BørneLungeCentret på Rigshospitalet udtaler sig.

Ultra Nyt 27. marts 18.20 (ikke længere tilgængelig online) – Oskar på 11 er en af dem der kan blive alvorligt syg af coronavirus. Oskar har cystisk fibrose.

Frida Hansen har lavet en video i sit studie kælderen i hendes hjem, hvor hun er gået i isolation og hvorfra hun deler budskabet om, hvorfor vi skal passe på de sårbare siger tak til alle dem der tager smitterisikoen alvorligt. Videoen blev delt på Cystisk Fibrose Foreningens hjemmeside og fik 824 likes, blev delt 1500 gange og nåede 258.000 personer.

Vejle Amts Folkeblad 17. marts – ” Ken køber ind iført handsker og maske: Min kone kan dø af det her” Kens kone Camilla har cystisk fibrose.

Sjællandske Nyheder 21. marts (kræver abonnement)  – “Familie med kronisk syge sønner har isoleret sig”. Familien Feilskov fortæller om, hvorfor de er gået i isolation med deres to sønner. Den ene har cystisk fibrose og den anden har diabetes type 1.

Sjællandske Nyheder 21. marts (kræver abonnement) – Mor til kronisk syge drenge undrer sig over danskerne. Katrine Feilskov fortæller om sin undren over, hvorfor det har taget så lang tid, før alvoren i forhold til coronasmitte gik op for danskerne. Hun og familien er gået i isolation, da den ene søn har cystisk fibrose og den anden søn har diabetes type 1.