At bruge mini-organer til at skabe ny viden om lungeinfektioners udvikling

Ved at inficere modellerne med bakterien Pseudomonas aeruginosa vil forskerne undersøge de underliggende mekanismer ved tidlig kolonisering og persistens.
Brug af modellerne muliggør analyse af både selve processen, hvor bakterierne koloniserer lungerne og af hvordan den enkelte person reagerer på infektionen. Ved brug af modellerne kan man lave visualiseringer af bakterier og værtsvæv og måle bakterievækst, vævsskade og aktivering af immunsystemet. Desuden kan man ved at indføre klinisk relevante mutationer i udvalgte bakteriestammer opnå viden om bakteriers antibiotikaresistens og andre tilpasningsfordele forbundet med disse kliniske mutationer.
Denne nye platform til at studere tidlig bakteriekolonisering og -infektion vil måske vise interaktioner mellem bakterier og vært der afslører kemiske og metaboliske detaljer, som aldrig er vist i klinikken eller in vitro-forsøg.
Vævsmodellen har vist sig at være fysiologisk relevant
Signe Lolle præsenterede projektet på sidste års europæiske cystisk fibrose kongres og præsenterer i år fremskridt fra arbejdet med vævsmodellerne.
Projektets data dokumenterer nu tilstedeværelse og funktionalitet i vævsmodellerne af specialiserede celletyper som for eksempel bægerceller, ciliebærende celler og forskellige epitelceller samt at cellekompositionen er fysiologisk relevant.
Læs mere detaljeret artikel om, hvordan projektet udføres her.
Se video fra sidste år, hvor Signe giver et godt indblik i projektet: