12
okt 20

Tak for stor opbakning til organdonationskampagnen i uge 41

I uge 41 fik vi for femte år sat grundigt fokus på organdonation op til Organdonationsdag den 10. oktober 2020. Det gjorde vi med kampagnen Den gule organ-and og med fortællingerne om personer med cystisk fibrose, hvis liv blev reddet, fordi de kunne få nye organer. Igen i år var der stor opbakning til kampagnen – en stor tak til de frivillige, til de der fortalte om at få en organtransplantation, til de kendte personer der delte budskabet og til alle andre der har delt og omtalt kampagnen på sociale medier og i pressen.
EU-kommissær Margrethe Vestager delte Den gule organ-and og budskabet om organdonation med sine i alt 384.000 følgere på Facebook, Instagram og Twitter

Det har igen i år været overvældende, at så mange har bakket op om projekt ‘Den gule organ-and’, som blev gennemført i organdonationsugen i uge 41 op til Organdonationsdagen 2020. Det har betydet, at vi er kommet bredt ud med budskabet om vigtigheden af at tage stilling til organdonation.

Tak til vores mange seje frivillige

Det havde ikke været muligt at komme så bredt ud med budskabet uden vores omkring 150 frivillige, som har lavet ænder for os i år. De producerede og udsatte over 4.000 ænder i mere end 100 postnumre fordelt over hele landet, de delte billeder af organ-ænder og budskabet om at tage snakken og tage stilling til organdonation på sociale medier, og de stillede op og fortalte om kampagnen og organdonation i de lokale medier.

Tak til de der fortalte deres historie om organtransplantation

Fire personer med cystisk fibrose stillede i år op og fortalte deres stærke historier om at få en organtransplantation – hvordan det var og hvad det har betydet for dem. Det er de mennesker der har brug for nye organer det drejer sig om, så det har utroligt stor betydning, at de vil fortælle deres historier, og give andre et indblik i hvad det vil sige at have brug for – og at få – et nyt organ.

Læs historierne her:

Jonas på 18 år som fik en ny lever som 11-årig

Kåre på 47 som fik nye lunger som 33-årig

Jan på 50 som fik nye lunger for otte år siden

Sigrun på 33 som har fået nye lunger to gange

Tak til de kendte personer der delte Den gule organ-and med deres mange følgere

En række kendte danskere var støttede op om Organdonationsdagen og Den gule organ-and som ambassadører. Flere politikere har haft de gule organ-ænder med på Christiansborg og på ture og flere af dem har fulgtes med en gul organ-and hele ugen og lavet flere opslag på deres forskellige sociale medier. Skuespiller Brian Lykke tog Den gule organ-and med på museum og gav den videre samt delte et billede af den på instagram.

Ambassadørerne har delt budskabet med i alt 400.000 følgere. Se deres opslag her:

Brian Lykke – Skuespiller – på Instagram

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Facebook

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Instagram

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Twitter

Birgitte Vind (S) – Medlem af Folketingets Sundheds- og ældreudvalg – på Instagram 1

Birgitte Vind (S) – Medlem af Folketingets Sundheds- og ældreudvalg – på Instagram 2

Ellen Trane Nørby (V) – Børneordfører, Ungdomsordfører, Uddannelsesordfører og Medlem af Folketingets Sundheds- og ældreudvalg – på Instagram

Liselott Blixt (DF) – Sundhedsordfører – og Christian Thulesen Dahl (DF) Formand -på instagram

Liselott Blixt (DF) – Sundhedsordfører – på Facebook

Den gule organ-and kom vidt omkring på de sociale medier

Vi opfordrede til, at vi sammen malede ugen gul på de sociale medier ved at dele rigtig mange billeder af gule organ-ænder – og gul blev den. Særligt på Facebook og Instagram under hashtaggene #gulorganand, #denguleorganand #tagsnakken og #organdonationsdag2020 ligger der mange billeder af dette års gule organ-ænder, som både frivillige, ambassadører og folk, der har fundet ænderne ude i det fri, har lagt op.

Tak til alle jer som har hjulpet med at like, dele og kommentere vores opslag om organdonation i uge 41. Med jeres hjælp er budskab om at tage snakken om organdonation nået ud til 77.000 personer, er blevet vist på brugernes skærme over 88.000 gange og er blevet klikket på, synes godt om, delt og kommenteret knap 8.000 gange. Hertil kommer alle dem der er nået gennem privatpersoner og kendte personer der har delt på Facebook.

Den gule organ-and i pressen

En række lokale medier bragte i løbet af ugen historier om del nogle af de frivillige der har lavet ænder og dels om Den gule organ-and kampagnen på TV, på deres hjemmesider/online aviser og i de trykte aviser. Tak til de lokale medier, der således var med til at få skabt opmærksomhed om organdonation og få budskaberne endnu længere ud. Her kan du se nogle af de historier der er tilgængelige online:

TV Midtvest – indslag i nyhederne

TV Midtvest – artikel på hjemmeside

TV Østjylland – artikel på hjemmeside

Lokalbladet Ringsted – artikel online

Vendelboposten – artikel online

Herning Folkeblad – artikel online

Løkken Folkeblad – artikel online

Hirtshals Bindslev Avis – artikel online

Læs mere om kampagnen Den gule organ-and her.

Læs mere om Organdonationsdagen her.

Se alle de fine billeder, som vi har fået tilsendt og har lagt på Facebook her.