30
apr 19
Nyhed

Politisk aftale skal øge antallet af organdonorer markant

En bred politisk aftale om at genindføre organdonation efter cirkulatorisk død (hjertedød) skal øge antallet af donorer med 20-40 procent.

Sundhedsministeriet skriver i dag den 30. april 2019 i en pressemeddelelse, at Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti er blevet enige om at styrke transplantationsområdet ved at genindføre organdonation efter cirkulatorisk død.

Det betyder, at flere danskere, som ønsker det, nu får mulighed for at donere deres organer, når de dør, ligesom at flere danskere får mulighed for at modtage et nyt organ.

20-40 procent flere donorer

En arbejdsgruppe vurderer på baggrund af internationale erfaringer, at genindførslen af donation ved cirkulatorisk død på sigt vil kunne øge antallet af donorer med 20-40 procent – det svarer til 18-35 donorer om året.

Sundhedsministeriet oplyser, at de politiske partier har aftalt, at der skal iværksættes en informationsindsats, inden hjertedødskriteriet genoptages. Efter planen kan hjertedødskriteriet genindføres i starten af 2020, når specialeplanen er blevet revideret.

Donation efter cirkulatorisk død (DCD)

Hidtil har man i Danmark udelukkende kunne donere sine organer, hvis man dør på hospitalet af sin store skade i hjernen og bliver erklæret hjernedød. I 2018 donerede 100 danskere deres organer efter at være blevet erklæret hjernedøde.

Der er dog en gruppe af patienter, som dør på hospitalet af deres store skade i hjernen, men hvor hjertet holder op med at slå, før lægerne rent klinisk kan erklære patienten for hjernedød. Hjernen er dog så skadet, at hjertet stopper med at cirkulere blod og ilt rundt i kroppen. Det er denne gruppe af patienter, som fra 2020 vil kunne komme til at donere alligevel.

Ligesom ved donation efter hjernedød kan organdonation kun komme på tale, når videre behandling er udsigtsløs, og når der er givet samtykke fra den afdøde eller de pårørende. Det oplyser Dansk Center for Organdonation på deres hjemmeside.

God tid til at sige farvel

I dag har hospitalerne stort fokus på at skabe tid og plads til afsked, sådan at organdonation foregår med respekt og ordentlighed over for både den afdøde og de pårørende, der er en del af forløbet. Det vil ikke ændre sig med indførslen af donation efter cirkulatorisk død, hvor de pårørende stadig vil have tid og mulighed for at sige farvel.

Dansk Center for Organdonation arbejder tæt sammen med alle landets hospitaler og intensivafdelinger, hvor organdonation kan finde sted. Her vil vi fortsat arbejde for at understøtte sundhedspersonalets arbejde med organdonation og pårørende, fortæller centerleder i Dansk Center for Organdonation, Helle Haubro Andersen.

Læs pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet her.

Fakta

• 80-90% af danskerne siger i undersøgelser, at de er positive overfor organdonation.
• 2 ud af 3 danskere har tilkendegivet deres holdning til organdonation i enten Organdonorregistret, på et donorkort eller mundtligt til familien.
• Tag stilling til organdonation i Organdonorregistret.

Kilde: Dansk Center for organdonation.