12
sep 23

Organdonation efter cirkulatorisk død

Siden 1990 har det i Danmark været muligt at donere organer efter konstatering af hjernedød. Fra august 2023 er det også muligt at donere organer efter konstatering af cirkulatorisk død.

Cirkulatorisk død betyder, at døden er konstateret ved uopretteligt ophør af åndedræt og hjertet holdt op med at slå. Ved hjernedød er det uoprettelig ophør af alt hjerneaktivitet.

Uanset om der er tale om cirkulatorisk død eller hjernedød gælder det, at patienten er blevet indlagt med svære og dødelige skader i hjernen på et af landets intensivafdelinger. Alt er blevet gjort for at redde personens liv, men det er ikke muligt. Først herefter kan organtransplantation blive en mulighed ved cirkulatorisk død, altså ligesom vi kender det ved hjernedød.

Cirkulatorisk død bliver implementeret i efteråret 2023 startende med Universitetshospitalerne i Aalborg, Aarhus, Odense og på Rigshospitalet.

Mennesker med cystisk fibrose kan på et tidspunkt i livet få brug for et nyt organ for at overleve. Som forening byder vi derfor organdonation efter cirkulatorisk død meget velkomment, da det vil betyde, at færre mennesker vil dø på ventelisten til et nyt organ.

Læs mere om vores holdning til organdonation her, eller om donation efter cirkulatorisk død hos Dansk Center for Organdonation.