07
feb 18
Forskning, Nye behandlinger, Nyhed

Opstart af fase 3 forsøg med triple-kombinationsbehandling

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt i en pressemeddelelse deres plan for opstart af fase 3 forsøg med triple-kombinationsbehandling.  Her redegjorde de også for, hvilke virksomme stoffer der vil blive testet i forsøgene.

Fase 3 forsøgene vil undersøge virkningen af kombinationsbehandlinger bestående af tre aktive stoffer. Man vil teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor.

Nogle af forsøgene vil blive udført på personer med én kopi af F508del-mutationen og en minimal funktion-mutation. En minimal funktion-mutation omfatter mutationer, som også kaldes STOP-mutationer eller nonsense-mutationer. Læs mere om mutationerne ved cystisk fibrose her.  Andre forsøg vil blive foretaget på personer, der er såkaldte homozygote med mutationen deltaF508. Homozygot betyder, at man har den samme mutation på begge gener.

Årsagen til, at man har valgt at gå videre med at teste VX-659 og VX-445 som tredje stof kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor, er de foreløbige resultater fra forsøgene fra fase 2, der ser meget lovende ud.

Resultater fra fase 2 forsøg

I fase 2 forsøgene testede man fire forskellige virksomme stoffer (såkaldte correctors) – VX-659, VX-445, VX-152 og VX-440 – hver især i kombination med Tezacaftor og Ivacaftor. De foreløbige resultater fra forsøg med VX-659 og VX-445 hos personer med cystisk fibrose, som har én F508del-mutation og en minimal funktion-mutation, viser, at de deltagende opnåede en stigning i lungefunktion målt ved FEV1 på hhv. 13,3 og 13,8 procent.

VX-659 starter første halvår 2018

I løbet af første halvår af 2018 vil man teste VX-659 i to kliniske forsøg. VX-659 skal testes i kombination med de allerede eksisterende og godkendte stoffer Tezacaftor og Ivacaftor – først på patienter med én F508del-mutation og en minimal funktion-mutation, og som er 18 år eller derover – dernæst på patienter med dobbelt F508del-mutation.

VX-445 starter i midten af 2018

I midten af 2018 forventer Vertex at starte op med forsøg, hvor VX-445 testes i triple-kombination. Her vil det blive testet i kombination med Tezacaftor og VX-561. Denne kombination vil blive testet på både patienter med dobbelt F508del-mutation og patienter med én F508del-mutation og en minimal funktion-mutation.

’Potentiators’ og ’correctors’

De forskellige virksomme stoffer i triple-kombinationsbehandling har forskellige funktioner – de kan være enten ’potentiators’ eller ’correctors’. Det grundliggende problem for cystisk fibrose-patienter med mutationer i mutationsklasse II er, at CFTR-proteinet ikke er tilstrækkeligt modnet, og det er ikke foldet på den rigtige måde inde i cellerne i cystisk fibrose-lungerne og tarmene. Dermed bliver det defekte CFTR-protein afvist af cellernes indre kvalitetskontrol, og det bliver ikke placeret i cellemembranen mellem det indre og ydre af lungecellerne. Correctors hjælper CFTR-proteinet forbi cellernes indre kvalitetskontrol og placerer det i cellemembranen. Potentiators hjælper med at skabe gennemstrømning i CFTR-kanalen.

Indtil videre består triple-kombinationerne af én potentiator (Ivacaftor eller VX-561) plus to correctors (Tezacaftor plus enten VX-445 or VX-659).

Cystisk fibrose inddeles i seks mutationsklasser alt efter, hvilken defekt for dannelsen af CFTR-proteinet og dermed CFTR-kanalen, som mutationerne medfører. Mutationsklasserne er med til at give en forklaring på nogle af variationerne af sygdommens sværhedsgrader.

Kilde:

Vertex’ pressemeddelelse

Nyhed fra Den Norske Forening for Cystisk Fibrose

Nyhed fra Cystic Fibrosis Trust

I videoen herunder, som er lavet af Cystic Fibrosis Trust, kan du se proceduren for, hvordan ny medicin udvikles og testes i kliniske forsøg: