29
maj 19
Nyhed

Nyt videnscenter for transplantationer på Rigshospitalet

I april 2019 blev der holdt symposium med titlen ”Transplantationer i fremtiden” på Rigshospitalet. Symposiet blev holdt i anledning af, at Rigshospitalet har oprettet det nye videnscenter, Videnscenter for Transplantation.

Videnscenter for Transplantationer er sat i verden for at samle og koordinere de mange ekspertområder inden for transplantation. Ved at samle alle ekspertområderne under ét center vil Rigshospitalet sikre en bedre kommunikation med omgivelserne, da der med det nye center er én vej ind i centeret gennem Transplantationsrådets formand, som er Rigshospitalets vicedirektør Per Jørgensen.

“Nu samler vi alle de folk, specialer, laboratorier og de kompetencer, der er involveret i transplantation for at styrke området og ruste os til opgaven i fremtiden og giver det navnet Videncenter for Transplantation. Vi står over for en rivende udvikling, hvor transplantationsområdet bliver endnu mere avanceret og komplekst. Jeg tror, at den synergieffekt vi opnår ved at etablere Rigshospitalets Videncenter for Transplantation er nødvendig for, at vi også i fremtiden kan tilbyde vore transplantationspatienter et behandlingstilbud på højeste internationale niveau”, udtaler vicedirektør Per Jørgensen om Videnscenter for Transplantation.

Organdonation i Danmark og internationalt samarbejde

Videncenteret har national funktion for transplantation af lunger, børnehjerter, lever og pancreas. For øvrige transplantationer – nyrer, hud, bindevæv, stamceller og knoglemarv – dækker optageområdet Region Hovedstaden og Region Sjælland. Endvidere varetager Videncentret hjertetransplantation af voksne i Region Syd. Rigshospitalets transplantationsprogram omfatter endvidere også Færøerne og Grønland.

Videncenter for Transplantation indgår i et internationalt samarbejde om organudveksling i Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og Estland via Scandiatransplant. Rigshospitalet varetager organudtagning i Region Hovedstaden og Region Sjælland og kan endvidere medvirke ved organudtagning i landets øvrige regioner. Videncenter for Transplantationer anvender National Guideline for Organdonation.

Læs mere om Videncenter for Transplantationer her.