22
mar 21

Ny viden om coronavaccines effekt hos transplanterede fire uger efter vaccination

På dr.dk kan man i dag læse om resultater fra et forskningsprojekt på Odense Universitetshospital, hvor 38 personer, der har fået et nyt organ, er blevet testet for antistoffer. To ud af tre manglede antistoffer mod Covid-19 på trods af, at de er blevet vaccineret, står der i artiklen.

Vi har været i kontakt med overlæge og professor Isik Somuncu Johansen fra Infektionsmedicinsk afdeling på OUH. Hun fortæller, at testene på de 38 personer er foretaget fire uger efter andet vaccinationsstik, og der vil blive foretaget test igen, når der er gået otte uger fra andet vaccinationstik, hvor man forventer, at resultaterne vil se bedre ud. Transplanterede personers immunsystem arbejder nemlig langsommere, og det forventes således, at flere vil have dannet antistoffer efter otte uger.

Forskerne går ud med de indledende resultater nu for at fortælle, at det er vigtigt, at man som transplanteret ikke slapper for meget af, men fortsætter med at følge de anbefalinger der kan forebygge smitte, selvom man er vaccineret, indtil der foreligger mere viden.

I Cystisk Fibrose Foreningen følger vi udviklingen og undersøger forskellige aspekter og muligheder. Vi er i dialog med Sundhedsstyrelsen og har stillet spørgsmål til muligheden for at transplanterede får adgang til en antistoftest der viser, om de har dannet antistoffer efter vaccination, mulighden for revaccination, hvis det viser sig at kunne give en øget effekt hos transplanterede og muligheden for at pårørende til transplanterede vaccineres.