Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Mini-organer skaber ny viden om lungeinfektioners udvikling

På den europæiske cystisk fibrose konference 2021, som er i gang i disse dage, har postdoc på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet, Signe Lolle, præsenteret sit forskningsprojekt. Signe Lolle laver 3D og 2D vævsmodeller, som er personspecifikke ”mini-organer” dyrket ved hjælp af basalceller fra personer med cystisk fibrose. De kan bruges til at opnå viden om, hvordan infektioner udvikler sig hos specifikke personer og hvilke faktorer hos værten der spiller ind – og det kan føre til bedre diagnosticering og behandling af infektioner.

11. juni 2021

Miniature lungemodel dyrket i laboratoriet. På overfladen ses de bevægelige fimrehår (i rød), der hjælper med at rense luftvejene for slim, snavs og skadelig bakterier. I gul kan man se grænsefladerne mellem de individuelle lungeceller.
Cystisk Fibros

Cystisk Fibrose Foreningen har støttet Signe Lolles forskningsprojekt med deltagelse i den europæiske cystisk fibrose konference 2021, hvor hun i dag præsenterede sit projekt ved en flash talk, som er en kort, mundtlig præsentation. Derudover har hun udstillet sin e- poster – en plakat i digital udgave, der giver et overblik over indholdet i projektet – i en særlig online e-poster session, hvor andre forskere kan ”kigge forbi” og spørge ind til forskningen.

Det er helt nyt at bruge denne type vævsmodeller til at undersøge infektioner i cystisk fibrose, og det giver viden fra et andet perspektiv:

”Man har kigget rigtig meget på bakterierne og deres udvikling, men ved at lave miniorganer fra specifikke personer kan man få viden om, hvordan faktorer hos værten påvirker en infektion. Mennesker reagerer forskelligt og ved at studere deres miniorganer, kan vi lære noget om, hvorfor de gør det. Ud fra det håber vi at kunne identificere nogle biomarkører, som vi kan bruge generelt til at blive bedre til at diagnosticere infektioner og forudsige, hvordan de vil forløbe og til at behandle infektionerne ” fortæller Signe Lolle.

 

Hør Signe Lolle’s danske udgave af flash talken om, hvordan og hvorfor hun laver miniorganer fra enkeltpersoner:

For at se videoen skal du tillade alle cookies på vores hjemmeside. Du kan ændre din cookieaccept her (klik på linket Ændring af samtykke).

Monitorering af opstart og behandling med Kaftrio – Christian Leo-Hansen, læge på Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet:


På billedet herunder ses en miniature lungemodel, der er inficeret med bakterien Pseudomonas aeruginosa. Fimrehårene, der hjælper med at rense luftvejene for slim er vist i rød. I gul kan man se grænserne mellem de individuelle lungeceller og i grøn er ses Pseudomonas aeruginosa-bakterier. Ved hjælp af mikroskopi kan man tage billeder af bakterierne mens de koloniserer modellerne og på den måde undersøge, hvordan bakterieinfektioner udvikler sig i lungerne.


Infektionsmodel

For at undersøge de mekanismer, der fører til permanente bakterieinfektioner i luftvejene hos personer med CF har Signe og hendes kolleger udviklet en infektions model. De bruger prøver taget fra næse eller lunger til at isolere vævsspecifikke stamceller. Fra disse celler kan de i laboratoriet dyrke miniature lunge modeller – der er det tætteste man kan komme på at analysere, hvad der foregår i rigtige lunger – i et laboratorie. De bruger s miniature lungemodellerne til at studere, hvordan P aeruginosa koloniserer forskellige personers lunger, og hvordan de personer reagerer forskelligt på de samme bakterier.

 

Infektionsmodel – klik på billedet for at se større udgave.

Her kan du se den poster, Signe Lolle præsenterede på Den europæiske cystisk fibrose konference

Dette arbejde er en del af professor og overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet Helle Krogh Johansens Challenge bevilling fra Novo Nordisk Fonden (NNF19OC0056411).

Cystisk Fibrose Foreningen har støttet projektet med deltagelse i Den europæiske cystisk fibrose konference.

Forskning

Forskning

Forskning er nøglen til ny og bedre behandling for børn, unge og voksne med cystisk fibrose.

Lungefunktion

Mange cystisk fibrose patienter bliver ramt af dårlig lungefunktionen som følge af infektioner. Forskning inden for området kan være med til at oplyse omkring sygdommen, og det støtter Cystisk Fibrose Foreningen. 

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR