15
maj 20

Så kom der en løsning til personer i øget risiko, og deres pårørende!

Folketingets partier er blevet enige om en løsning indenfor sygedagpengesystemet, der betyder, at personer med cystisk fibrose og deres pårørende får mulighed for at blive hjemme fra arbejde.
“Det er vanvittig positivt, og i Cystisk Fibrose Foreningen er vi meget glade for, at personer med cystisk fibrose og deres pårørende nu får øget mulighed for at blive hjemme. Den løsning har de ventet på i 10 uger”, siger direktør Helle Ousted.
 

Vi har arbejdet for en lønkompensation til arbejdsgiveren, så medarbejderen kunne blive hjemme med fuld løn, men det endte med en løsning indenfor sygedagpengesystemet. Vi undersøger nærmere, hvad det betyder, men det ser ud til, at de fleste vil få fuld løn.

Minister: De fleste vil ende med at få fuld løn

Beskæftigelsesminister Peter Hummelggard udtaler til DR, at de fleste vil ende med at få fuld løn:

“Selv om regeringen sammen med alle Folketingets partier har lavet en ordning, der i udgangspunktet giver sygedagpenge, så vil langt de fleste ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ende med at få fuld løn, selv om de holder sig fra arbejdet på grund af frygt for smitte.

– Rigtig mange vil opleve at få fuld løn, fordi det indgår som en del af deres ansættelsesvilkår. I de tilfælde, hvor man ikke har adgang til fuld løn, så kan man selv modtage dagpenge, siger han.

Men kan det ikke få nogle til hellere at tage risikoen ved at tage på arbejde end at blive hjemme, fordi de økonomisk hellere vil have fuld løn?

– I langt de fleste tilfælde, kan vi allerede se, så har vi arbejdsgivere derude, som tænker på deres medarbejderes ve og vel. På mange arbejdspladser har man tilrettelagt arbejdet, så man undgår smittespredningen.

– Vi synes, vi har fundet den bedste model, der kan komme ud virke i samfundet hurtigst muligt, og det vi lægger op til er at hastelovgive i næste uge. Skulle vi have fundet på en helt ny model, vil det tage endnu længere tid, og så havde vi ikke kunnet give den fornødne tryghed”, siger Peter Hummelgaard til DR.

“Vi har talt med rigtig mange af vore medlemmer, som har været ulykkelige og frustreret, og det har de været i 10 uger nu, så vi er naturligvis meget lettet på vores medlemmers vegne. Det her vil give ro i mange hjem”, siger direktør i Cystisk Fibrose Foreningen Helle Ousted.

Nogle af dem, som vi har talt med og som har stået i urimelige situationer er:

Siw har cystisk fibrose, er mor til en lille dreng og er pædagog. Hun arbejder som støtte med kontakt til børn i tre forskellige klasser, og hendes mand er pædagog. Læs om Siw her. 

Helles mand Niels-Ove har cystisk fibrose, er dobbelt lungetransplanteret, har dårlig nyrefunktion og venter på en ny nyre. Helle går på arbejde som social- og sundhedsassistent med en stor knude i maven. “Det har simpelthen været rædselsfuldt at gå på arbejde for at sige det ærligt”, udtaler Helle, der normalt er glad for sit arbejde, til A4 Arbejdsmiljø den 12. maj.

Simones mand Jonas har cystisk fibrose og en lungefunktion på 55%. Simone er rædselsslagen for at komme til at være den der smitter en hun elsker med noget som kan gøre ham så syg eller risikere at dræbe ham.  Læs Simone og Jonas historie her.

Lene er mor til Oskar på 10 år som har cystisk fibrose. Hun er også akutsygeplejerske og eksponeret for Covid-19. Selv i hendes tilfælde er der ikke en løsning der dækker, så hun kan blive hjemme fra arbejde. Læs Lene og Oskars historie her.

Tusinde tak til Danske Handicaporganisationer for det gode samarbejde og ikke mindst tak til alle vores medlemmer, som har fortalt deres historier og alle jer, som har delt, liket og været med til at råbe højt.

Vi forventer, at aftalen lovbehandles i næste uge, og at reglerne derefter træder i kraft.

Læs nyheden fra Bekæftigelsesministeriet her. 

Læs aftaleteksten her.