18
nov 20

Mød Julius med cystisk fibrose i DR dokumentaren ”I skjul for smitten”

”Jeg ved ikke – hvis jeg får den her virus – om jeg dør, eller den tager X antal år fra i slutningen”. Sådan siger 15-årige Julius Baldus-Kunze, som har cystisk fibrose, i begyndelsen af DR dokumentaren ”I skjul for smitten”. Vi har fået et smugkig på dokumentaren, som sendes den 23. november kl 21.25 på DR1.

DR dokumentaren ”I skjul for smitten” tager os med tilbage til coronakrisens begyndelse, da Danmark lukkede ned i marts. Den giver et værdifuldt tilbageblik på processen, med fokus på de konsekvenser det havde for de personer der er  i større risiko end andre for at få et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med coronavirus.

Holdet bag dokumentaren har fulgt tre personer, som er i øget risiko fra starten af coronakrisen, hvor de måtte isolere sig for at undgå at blive smitte, til efter sommerferien. En af dem er Julius Baldus-Kunze, som har cystisk fibrose. Han og hans mor, Ann Baldus, har filmet sig selv under isolationen og har løbende sendt sms’er om deres tanker, bekymringer og beslutninger til redaktionen på DR.

Dokumentaren viser meget tydeligt den uvished og de frustrationer det giver dels at være i isolation og dels at se samfundet åbne igen, når risikoen for én selv eller ens barn er lige så stor som den hele tiden har været.

Der sættes også fokus på de udfordringer det giver, når man som én der er i øget risiko forsøger at deltage lidt i samfundet igen. Særligt da afstandsanbefalingen blev sat ned til en meter, men stadigvæk var to meter for personer i øget risiko – og helt generelt, når man oplever, at folk omkring én begynder at tage lettere på retningslinjerne.

Julius fortæller, om det grænseoverskridende i at være tæt på andre mennesker igen og om, hvordan han må navigere på en helt ny måde:

”Jeg har fået en helt ny mentalitet efter den her krise. Når jeg ser en person, ser jeg nærmest en fysisk barriere for hvor jeg kan gå, hvor jeg kan være. Det er ”sjovt” mentalt at skulle prøve at kode det ind.”

Dokumentaren sætter ikke alene ansigt på personer i øget risiko, men viser også, hvor forskellige de er, hvad de går igennem under coronakrisen og ikke mindst hvad det betyder for dem, at resten af samfundet hjælper med at passe på dem.

I dokumentaren genoplever vi Mette Frederiksens ord til danskerne om at inddæmme smitten i fællesskab:

”Lad os nu vise at vi kan, når det for alvor gælder”.

I Cystisk Fibrose Foreningen håber vi, dokumentaren vil gøre det tydeligere, at det stadigvæk gælder, og at det stadigvæk er ramme alvor. Særligt for dem, som vi fra starten af krisen har stået sammen om at passe på.

Personer med cystisk fibrose sætter en ære i at deltage i og bidrage til samfundet og både de og samfundet investerer mange ressourcer i at bevare deres helbred på et godt niveau. Det kan sættes over styr, hvis de smittes med coronavirus. De fortjener, at vi viser respekt for dem og deres indsats. Det gør vi ved stadig at stå sammen om at passe på hinanden og overholde retningslinjerne.

Se ”I skjul for smitten” på DR1 den 23. november klokken 21.25