05
okt 17
Nyhed

Gule ænder skal sætte fokus på organdonation

Den 14. oktober er det organdonationsdag i Danmark. Derfor sætter Cystisk Fibrose Foreningen fokus på organdonation i hele uge 41 i samarbejde med Dansk Center for Organdonation og andre foreninger. Det gør vi blandt andet ved hjælp af små gule ænder, der skal fungere som budbringere af det vigtige budskab.

Idéen er, at man kreerer en lille gul and – den kan være hæklet, strikket, eller noget helt tredje – og sætter et lille skilt på anden, hvor man kan læse om organdonation og om Jonas Steinmeier med cystisk fibrose, der fik brug for en levertransplantation, da han var 11 år gammel.

Frivillige i hele landet hjælper med at kreere gule ænder, og i uge 41 tager de hver især ud og placerer de gule ænder et sted i offentligheden, hvor andre kan finde dem og forhåbentlig blive inspirerede til at tage snakken om organdonation og eventuelt registrere deres holdning på sundhed.dk.

-Cystisk fibrose er en alvorlig sygdom, der påvirker flere af kroppens organer, og flere med cystisk fibrose får på et tidspunkt brug for en organtransplantation for at overleve. Derfor går vi som forening aktivt ind i kampen for at oplyse om organdonation. ’Den gule organ-and’ kan bidrage til at sætte gang i dialogen om organdonation og opfordre folk til at tage stilling, siger Helle Ousted, direktør for Cystisk Fibrose Foreningen.

Idéen om den gule and kommer fra Storbritannien, og projektet blev skabt til minde om Clare Cruickshank, som havde cystisk fibrose og døde som bare 26-årig, mens hun var på ventelisten til nye lunger. Clare elskede små gule ænder og samlede på dem i alle mulige former og størrelser, og derfra kom idéen om at bruge små gule ænder som budbringere af et meget vigtigt budskab.

Hent strikkeopskrift på den gule and

Hent hækleopskrift på den gule and

Vil du høre mere om projektet? Så kontakt Tanya Møller Christiansen fra sekretariatet på tmc@cff.dk.