Forskningsstipendier i 2019

Forskning er nøglen til ny og bedre behandling for børn og voksne med cystisk fibrose. Derfor støtter Cystisk Fibrose Foreningen hvert år dansk forskning i sygdommen. I 2019 har foreningen støttet tre forskningsprojekter.
Forbedring af resistensbestemmelse og behandling af atypiske mykobakterier
Atypiske mykobakterier er en trussel mod personer med cystisk fibrose, fordi de fører til kronisk infektion, voldsom inflammation og, til sidst, ødelæggelse af lungevævet. Bakterierne er både svære at påvise og at behandle, fordi de blandt andet vokser ekstremt langsomt og er beskyttet af en ydre cellevæg, som de fleste antibiotika ikke kan trænge igennem.
Derfor skal det nu undersøges, hvorvidt man kan forbedre resistensbestemmelsen, og hvordan man kan sammensætte effektive antibiotikabehandlinger.
Fokus på diabetes ved CFTR-behandling
Diabetes ved cystisk fibrose er, bortset fra lungeinfektion, den mest alvorlige, hyppige og behandlingskrævende cystisk fibrose følgesygdom. Diabetes opstår som en del af nedbrydningen af bugspytkirtlen, som også fører til behovet for enzymtilskud (pancreasinsufficiens). Med den nye CFTR-behandling er der behov for at belyse, om der fortsat er dele af bugspytkirtlens funktion, der kan gendannes.
Formålet med projektet er specifikt at måle eventuel forbedring af insulinproduktionen efter opstart i CFTR-behandling, og om det nedsætter risikoen for udvikling af diabetes.
Betydningen af at ændre Achromobacters forsvarsmekanismer over antibiotika undersøges
Forringet lungefunktion, forårsaget af infektion, er fortsat den alvorligste trussel for patienter med cystisk fibrose. Achromobacter er en bakterie, der er udbredt i miljøet, og som normalt ikke forårsager sygdom. Dog giver den i stigende grad kroniske infektioner hos patienter med cystisk fibrose. Antibiotisk behandling af Achromobacter er udfordrende, da kun få midler er virksomme, og fordi bakterien har potentiale til at blive resistent overfor stort set alle antibiotika.
I dette studie undersøges hyppigheden af ændringer i effluxpumper (forsvarsmekanisme mod antibiotika) i Achromobacter, dyrket fra danske patienter med cystisk fibrose, og man vil prøve at finde ud af, hvilken betydningen ændringer i effluxpumper har for effekten af antibiotisk behandling.