07
okt 18
Nyhed

Cystisk Fibrose Foreningen sætter fokus på organdonation i uge 41

Kalenderen skriver uge 41, og det betyder, at du fra i dag og indtil på lørdag kan få øje på de små gule organænder på din vej.

På lørdag den 13. oktober er det nemlig organdonationsdag i Danmark, og Cystisk Fibrose Foreningen sætter igen i år fokus på organdonation hele ugen. Det gør vi, fordi flere med cystisk fibrose på et tidspunkt får brug for en organtransplantation for at overleve. Over 100 frivillige har lavet ænder i år – det er helt fantastisk!

Kendte danskere støtter sagen
Udover vores frivillige andemagere har Cystisk Fibrose Foreningen også i år nogle engagerede ambassadører. Følg med på Facebook og Instagram i løbet af ugen og se, hvilke 10 kendte danskere, der støtter op om projekt Den gule organand.

Den gule organand
Projektet ’Den gule organ-and’ går ud på, at man kreerer en lille gul and – den kan være hæklet, strikket, eller noget helt tredje – og sætter et lille skilt på anden, hvor man kan læse om organdonation og om Jonas Steinmeier, der fik brug for en levertransplantation, da han var 11 år gammel som følge af cystisk fibrose.

Frivillige i hele landet har hjulpet med at kreere gule ænder, og her i uge 41 tager de hver især ud og placerer de gule ænder et sted i offentligheden, hvor andre kan finde dem og forhåbentlig blive inspirerede til at tage snakken om organdonation og eventuelt registrere deres holdning på sundhed.dk.

Idéen om den gule and kommer fra Storbritannien, og projektet blev skabt til minde om Clare Cruickshank, som havde cystisk fibrose og døde som bare 26-årig, mens hun var på ventelisten til nye lunger. Clare elskede små gule ænder og samlede på dem i alle mulige former og størrelser, og derfra kom idéen om at bruge små gule ænder som budbringere af et meget vigtigt budskab.

Læs mere om Cystisk Fibrose Foreningens arbejde for at sætte fokus på organdonation her.