09
okt 17
Nyhed

Bubber støtter op om organdonationsdagen

Bubber er ambassadør for Cystisk Fibrose Foreningen. Han kender til cystisk fibrose og ved, hvor alvorlig sygdommen er, og at flere med cystisk fibrose på et tidspunkt i deres liv får brug for en organtransplantation. Derfor vil han også gerne være med til at støtte op om projekter, der sætter fokus på organdonation – i dette tilfælde ’Den gule organ-and’, som skydes i gang i forbindelse med organdonationsdagen den 14. oktober (uge 41).

Den gule organ-and

Projektet ’Den gule organ-and’ går kort sagt ud på, at man kreerer en lille gul and – den kan være hæklet, strikket, eller noget helt tredje – og sætter et lille skilt på anden, hvor man kan læse om organdonation og om Jonas Steinmeier med cystisk fibrose, der fik brug for en levertransplantation, da han var 11 år gammel.

Frivillige i hele landet hjælper med at kreere gule ænder, og i uge 41 tager de hver især ud og placerer de gule ænder et sted i offentligheden, hvor andre kan finde dem og forhåbentlig blive inspirerede til at tage snakken om organdonation og eventuelt registrere deres holdning på sundhed.dk.

Idéen om den gule and kommer fra Storbritannien, og projektet blev skabt til minde om Clare Cruickshank, som havde cystisk fibrose og døde som bare 26-årig, mens hun var på ventelisten til nye lunger. Clare elskede små gule ænder og samlede på dem i alle mulige former og størrelser, og derfra kom idéen om at bruge små gule ænder som budbringere af et meget vigtigt budskab.

Et vigtigt emne at tale om

I forbindelse med sit arbejde som bestyrelsesmedlem i Ronald McDonald BørneFond har Bubber besøgt masser af børn i Ronald McDonald Huset, hvoraf flere af dem har fået en organtransplantation. En af dem er Jonas Steinmeier, som har cystisk fibrose og fik en ny lever som 11-årig, fordi hans egen lever var ødelagt af betændelse og arvæv. Bubbers møde med familierne er med til at give et billede af, hvor stor en forskel organdonation gør.

– Jeg synes, at det er så vigtigt, at man tager snakken om organdonation, og at man debatterer det, og at man aldrig holder op med at snakke om det. Den her verden handler om, at vi ikke er alene. Vi er en masse sammen, og jo mere man kan stå sammen og hjælpe hinanden, jo bedre er det at leve, fortæller Bubber.

Bubber så dog gerne, at man automatisk var tilmeldt donorregistret, så man aktivt skulle fravælge det, hvis man ikke ville donere. Han tror nemlig, at der er mange, der – ligesom ham selv – er meget positive over for organdonation, men som ikke har fået det registreret. Bubbers familie og venner er dog ikke i tvivl om hans holdning til emnet:

– Hele min omgangskreds ved godt, at jeg gerne vil donere. Hvis jeg en dag ikke er her mere af den ene eller anden årsag, og nogle kan få glæde af de reservedele, der alligevel bare skal slukkes for, så vil jeg da være lykkelig for, hvis jeg kan dele dem.

I uge 41 når hele Danmark markerer den årlige organdonationsdag, er Bubber også parat til at sprede budskabet. Han har nemlig en hæklet gul organ-and klar, som han vil tage ud og sætte et sted i offentligheden i håb om, at der kommer en forbi og finder anden og måske bliver inspireret til at tage snakken om organdonation med sine nærmeste.

– Jeg synes, at det er en sjov idé. Det er totalt med til, at vi husker på det og taler om det. Det vil da være fedt, hvis folk får registreret sig – og det gælder også mig selv. Jeg tror, at man skal puffes lidt til. Det her er med til at prikke lidt til tingene på en sød måde, afslutter Bubber.