20
dec 19

Ambitiøs ny målsætning og ny viden om infektioner på nordamerikansk cystisk fibrose konference 2019

North American Cystic Fibrosis Conference 2019 var præget af stor optimisme og rigtig god videnskab, fortæller læge Tavs Qvist, som deltog. Det helt store samtaleemne var naturligvis den nye triplebehandling, men også præsentationen af Cystic Fibrosis Foundations store nye målsætning var et højdepunkt. Tavs Qvist fortæller i videoen om sin oplevelse på konferencen, som også bød på interessant ny viden om kroniske infektioner.

Overbevisende data fra to studier om den nye triplebehandling har gjort, at behandlingen blev godkendt hele fem måneder før planlagt. Det skete umiddelbart inden konferencen blev skudt i gang og konferencedeltagere fra hele verden befandt sig derfor midt i en af de vigtigste begivenheder for cystisk fibrosepatienter nogensinde, hvor de sammen bevidnede endnu et stort gennembrud.

Triplebehandlingen er den nyeste i rækken af behandlinger, der modificerer den grundlæggende defekt, som er årsag til cystisk fibrose, i stedet for blot at behandle symptomerne. Det skønnes, at behandlingen på sigt kan give 90 procent af alle cystisk fibrosepatienter markante forbedringer af helbred og livskvalitet. På konferencen var der samtidigt skarpt fokus på at finde tilsvarende effektive behandlingsmuligheder til de sidste 10 procent, og en stor pulje penge er afsat til forskning med det formål.

I videoen fortæller Tavs Qvist blandt andet om den nye viden om kroniske infektioner, der blev præsenteret på konferencen og om et forskningssamarbejde hvor triplebehandlingens indvirkning på kroniske infektioner skal undersøges.

Hvornår bliver triplebehandlingen tilgængelig i Danmark?

Det er håbet, at behandlingen bliver tilgængelig i Danmark i løbet af 2020. EMA, Det Europæiske Lægemiddelagentur bearbejder ansøgningen om godkendelse i Europa lige nu.