15
maj 20

Ændrede afstandsanbefalinger kan blive en udfordring for personer i øget risiko

Sundhedsstyrelsen har ændret deres anbefaling om afstand til fra 2 til 1 meter. Det anbefales dog stadig, at personer i øget risiko holder to meters afstand. Det kan give nogle udfordringer for de personer i øget risiko, som for eksempel gerne vil gå en tur.

Nye anbefalinger stiller større krav om hensyntagen

”Det er rigtig dejligt, at Danmark kan åbnes mere, og det er naturligvis også positivt for de fleste, at der nu kun skal holdes en meter afstand. Men det stiller endnu større krav til os alle sammen om at vise særligt hensyn og ikke mindst vise forståelse for at det er forskelligt, hvordan vi bevæger os rundt, og at der er nogle som bærer maske og ønsker 2 meters afstand”, siger direktør i Cystisk Fibrose Foreningen Helle Ousted og fortsætter:

”Personer med cystisk fibrose er i særlig risiko for alvorlige forløb ved smitte med Covid-19, og det er derfor vigtigt, at der skal vises hensyn. Mange er stadig i fuld isolation, men nogle er for eksempel begyndt at gå tur i det fri. Samtidig kan jeg heller ikke lade være med at understrege, at det også nu er uhyre vigtigt, at det haster med at laves en lønkompensationsordning, så personer i særlig risiko og deres pårørende kan blive hjemme fra arbejde. For med øget åbning og ændrede afstandsanbefalinger bliver det endnu sværere at sikre sig mod smitte uden for eget hjem”.

Pressen har fokus på udfordringer med nye afstandsanbefalinger

DR sætter i dag den 15. maj fokus på, hvordan de ændrede afstandsanbefalinger påvirker personer i øget risiko. Det gør de på dr.dk, samt i nyhederne i radio og TV, hvor de har interviewet Lene Kold, som er mor til Oskar på 10 år, som har cystisk fibrose, og Martin Bernt Madsen, som selv har cystisk fibrose, samt Cystisk Fibrose Foreningens direktør Helle Ousted.

Her kan du se nogle af indslagene. Vi opdaterer løbende med flere links:

Dr.dk Nyheders hjemmeside

Radioavisen klokken 7 med Lene Kold

Radioavisen klokken 8 med Martin Bernt

TV Avisen Morgen (08:25)

DR.dk Nyheders hjemmeside om badge til personer i øget risiko

Hvad siger de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen?

  • Hold mindst en meters afstand mellem personer i det offentlige rum.
  • Hold dog mindst to meters afstand i situationer, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte, eller hvor et forsigtighedsprincip tilsiger et særligt hensyn.

Her gælder der stadigvæk to meters afstand:

  • Hvis der er tvivl om luftvejssymptomer hos en eller selv eller den anden, for eksempel, hvis man på vej hjem fra arbejde føler sig sløj, hvis man synes den anden ser forkølet ud osv.
  • Ved besøg på plejecentre, sygehuse, hos personer med særlig risiko mv.
  • Ved aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale, for eksempel sang, råb, foredrag, skuespil, fysisk anstrengelse mv.
  • Ved aktiviteter i bevægelse, for eksempel en rutsjebane.
  • Ved ophold i lukkede rum med begrænset bevægelsesrum, dårlig udluftning mv., for eksempel kælderlokaler, skakter mv.