14
Oct 17
Cystisk Fibrose Foreningen

Organdonationsdag

Den 14. oktober er det organdonationsdag, og det markeres landet over i hele uge 41 med det formål at skabe dialog og debat om emnet og få flere til at tage stilling til organdonation.

Oplysning om organdonation er en af vores mærkesager, fordi flere med cystisk fibrose på et tidspunkt i deres liv får brug for en organtransplantation for at overleve. Derfor gør Cystisk Fibrose Foreningen i samarbejde med Dansk Center for Organdonation og en lang række andre patientforeninger opmærksom på dagen i form af forskellige aktiviteter, som kommer til at udspille sig i uge 41.

Du kan læse meget mere om de forkellige aktiviteter og om organdonation på organdonor.dk.

Vi sætter bl.a. fokus på emnet ved at dele historier om personer med cystisk fibrose, der har haft brug for et organ for at overleve. Derudover laver vi kampagnen ‘Den gule organ-and’, hvor  frivillige landet over er med til at kreere små gule ænder, som vil blive sluppet løs på offentlige steder i uge 41, så andre kan finde ænderne. På ænderne sidder der et skilt med et vigtigt budskab: Tag snakken om organdonation.

Læs mere om idéen med og historien bag ‘Den gule organ-and’.

Har du fundet en and?

Hvis du finder en gul and på din vej, så hjælp os med at sprede budskabet ved at dele billeder af anden på Facebook eller Instagram med hashtagget #gulorganand og #tagsnakken. Fortæl evt. om din egen holdning til emnet.

Måske har du længe overvejet at registrere dig som organdonor. Så er dette en god an(d)ledning. Du kan registrere din holdning på sundhed.dk. Har du allerede taget stilling, så giv anden videre til en ven eller stil den et nyt sted, hvor andre kan finde den, og vær med til at give budskabet videre.

Vil du være med til at lave ænder?

Det er frivillige landet over, som er med til at kreere gule ænder og slippe dem løs i uge 41. Vil du også være med? Så send en mail til Tanya Møller Christiansen fra Cystisk Fibrose Foreningen på tmc@cff.dk og hør mere.

Idéen er, at man kreerer en lille gul and – den kan være hæklet, strikket eller noget helt tredje – og sætter et lille skilt på, hvor der står et budskab om at tage snakken om organdonation. Skiltene fås hos Cystisk Fibrose Foreningen ved at skrive til tmc@cff.dk.

I organdonationsugen (uge 41) sætter man den lille gule and et sted i offentligheden, hvor andre kan finde den og forhåbentlig tage stilling til organdonation. Den heldige finder kan vælge at lade anden stå eller tage den med sig og evt. sætte den et nyt sted, så andre kan finde den.

Læs mere om ‘Den gule organ-and’ og find både hækle- og strikkeopskrifter på anden